U ovom srpskom gradu postoji ulica koja VODI PRAVO NA KRAJ SVETA! (FOTO)

Kada se ide iz centra grada, pa pravo Ulicom Đorđa Vajferta ka severu, stiže se do "kraja sveta" i to za samo desetak minuta šetnje

Foto: Telegraf

Samo u jednom gradu u Srbiji može se, šetnjom do kraja jedne od centralnih gradskih ulica, stići na sam "kraj sveta".

BIZARAN OBIČAJ TIPIČAN ZA SRBE: Zašto naš narod "voli" da SAHRANJUJE ŽIVE LJUDE?!

Tu se, samo u ovom gradu, može uživati u pogledu na velelepno, najveće veštački stvoreno udubljenje u Evropi. U pitanju je grad Bor.

"Krajem sveta" Borani nazivaju površinski kop koji je nastao eksploatacijom rude bakra tokom 20. veka. Danas se ovo udubljenje postepeno zatrpava, ali je i dalje jedinstveni industrijski pejzaž.

- Kada se ide iz centra grada, pa pravo ulicom Đorđa Vajferta ka severu, stiže se do "kraja sveta" i to za samo desetak minuta šetnje. Ulica se praktično tu završava, a još koji korak napred stiže se do ogromne jame, jedine takve u Evropi. Ona je nekada bila brdo koje je krilo bakar i zlato. To je u isto vreme kraj grada sa severne strane. Možete samo da se okrenete pa nazad, u grad. Zbog toga smo ga mi Borani u šali prozvali "kraj sveta", u smislu da je kraj našeg, gradskog, borskog sveta. To je nešto što pokazujemo svima koji nam dođu u goste - kaže Boranin Dragan Ilić.

Ulica Đorđa Vajferta kojim se stiže na "kraj sveta" dobila je ime po srpskom industrijalacu nemačkog porekla, koji je bio i guverner Narodne banke. Bio je i finansijer otvaranja rudnika 1903. godine. U ovoj pitomoj ulici i dalje su male kuće u kojima su stanovali stranci koji su radili na počecima razvoja rudnika. Ima i velelepnih zgrada gde su živeli inženjeri i čelni ljudi rudnika, koji su zbog ovog posla u Bor stigli iz Francuske, Češke, Italije. Rudarski kop kojim se završava ulica je iznenađenje jer se do njega stiže pitomom idiličnom ulicom punom starih kestenova i načičkanom kućama sa početka 20. veka.

Nedaleko od "kraja sveta" je i današnji Rudarsko - metalurški fakultet, zgrada podignuta 1928. godine, a tada je bila francuska kasina.

Na borskom "kraju sveta", odnosno na površinskom kopu snimljene su scene nekoliko filmova, "Čovek nije tica", "Osvajanje sloboda", "Na putu za Katangu", "Čarlston za Ognjenku", "SOS - spasite naše duše".

Površinski kop je jedna od atrakcija borskog turizma, pored kafića u jami borskog rudnika, na dubini od 400 metara ispod površine zemlje.

Eksponati rudarske, metalurške i mašinske opreme izloženi su po celom gradu.

(M. Raca)