ŠUMADIJSKE ROKENROL KRAVE: Tomine ljubimice riču u glas ako im dan ne počne sa rok baladom (FOTO) (VIDEO)

Ove krave, naravno, nisu muzički pravac birale, nametnut im je time što tranzistor kraj ulaza u štalu "ne hvata" lokalne stanice

Krave stočara Tomislava Radonjića iz šumadijskog sela Bare napravile bi pobunu kada im dan ne bi počeo rokenrolom. One za sada najviše pažnje ukazuju rok baladama, ali prija im i pop muzika sa tranzistora u štali.

MLEKAR ŽELJKO JE KUPIO CELO SELO: Pretvara ga u pašnjake, ovo je njegova ideja!

Ove krave, naravno, nisu muzički pravac birale, nametnut im je time što tranzistor kraj ulaza u štalu "ne hvata" lokalne stanice. Tako krave Šumadinke nisu imale prilike da se upoznaju sa našom narodnom muzikom.

– Kad uđem ujutru u štalu, prvo moram da uključim tranzistor, zbog toga sam ga i stavio kraj ulaza, da ne bih zaboravio. Ako se to i desi, krave me opomenu, sve zajedno riču u isto vreme. Ma, naprave pobunu, nema mira dok se ne začuje muzika – kaže Radonjić.

On objašnjava da krave slušaju "laganiji rok", a u vreme posete novinara na programu je bila grupa Guns'n'Roses. Tomislav kaže da njegove krave vole i Vitni Hjuston. Žestok rok ne preferiraju.

– Ja sam u Vojvodini video da stočari umiruju svoje krave muzikom, pa sam i ja mojim doneo tranzistor. Pokušavao sam da nađem neku našu stanicu, lokalnu, sa pravom starom narodnom muzikom, mirnom i milozvučnom. Ništa nisam mogao da "uhvatim". Novokomponovanu ne slušam ni ja, pa neće ni moje krave. Kao najbolju opciju našao sam rok i pop muziku, i krave su se na nju tako navikle da neće da slušaju ništa drugo. Najviše vole rok balade. Ako nestane struje nastane haos, rika do oblaka – kaže Tomislav Radonjić.

Da li krave daju više mleka kad slušaju muziku, Radonjić nije merio, a kaže da ne želi da zna da li bi davale manje bez muzike. Ovaj stočar u štali ima 30 krava i trenutno proizvodi 150 litara mleka dnevno.

Vlasnici krava ne slažu se u tome koju muziku treba puštati ovim životinjama, pa jedan stočar iz Bosne tvrdi da njegove krave najviše vole klasičnu muziku i sevdalinke.

– Istraživanja pokazuju da se krave, kao i ljudi, opuštaju uz muziku. Ta opuštenost može uticati na veći prihod mleka. Ophođenje prema kravi je takođe bitno jer je reč o emotivnim životinjama. Analizirajući njihovo ponašanje uočeno je da se između ovih životinja razvijaju prijateljstva, te da je njihov puls niži kada su u prisustvu poznatih drugarica. Razdvajanje od drugarica, kravu dovodi do visokog nivoa stresa, što se manifestuje smanjenom proizvodnjom mleka. Dobre drugarice i dobra muzika, siguran su put do opuštenije krave i više mleka – rekao je stočar.

Stočar Tomislav Radonjić kaže da ne zna šta bi dao da i sam može da se opusti nakon radnog dana koji na selu može da traje i do 20 sati. Kada se i opusti, otkupna cena mleka mu stvori grč u želucu. Za mleko koje plaćamo 89 dinara u radnji, Tomislav od otkupljivača dobija 32 dinara. Tu ni rok balade ne pomažu, kaže Radonjić.

Ovako izgleda dan Tominih krava rokerki:

(Marija Raca)