OD PUTINA I ARAPA ZAVISI: Da li će posle ovog sporazume cena goriva poskupeti u celom svetu?!

Dugotrajni pad cene nafte uništava ekonomiju zemalja proizvođača nafte, uključujući Rusiju i Saudijsku Arabiju, što je dosta uverljiv razlog za saradnju zemalja koje su si inače konkurencija na tržištu

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da bi mu bilo drago kad bi države OPEC-a i Rusija, zemlje koje drže polovinu ukupne svetske proizvodnje nafte, postigle sporazum o zamrzavanju proizvodnje. On smatra da se nesuglasice oko odbijanja Irana da učestvuje u zamrzavanju mogu rešiti.

PUTIN DAJE POKLON KINESKOM PREDSEDNIKU: Hladan je, žene vole da ga ližu i brzo zauvek nestaje (FOTO)

Iz perspektive privrednog smisla i logike, postizanje kompromisa bi bila ispravna stvar”, izjavio je Putin u intervjuu za Bloomberg i dodao da je uveren da je to svima jasno.

"Verujemo da je to ispravna odluka za globalnu energetiku,” kazao je on.

Pregovori o zamrzavanju proizvodnje nafte vođeni u aprilu ove godine, neslavno su propali.

Učesnici pregovora nisu se mogli složiti treba li insistirati da i Iran učestvuje u zamrzavanju proizvodnih količina ili ne.

"Države sada uviđaju da zemlji kojoj su tek pre nekoliko meseci skinute međunarodne sankcije treba omogućiti povećavanje proizvodnje", kazao je Putin.

On je napomenuo i da će možda predložiti plan prilikom sastanka s princem Saudijske Arabije Mohamedom bin Salmanom na "G20 samitu", koji će se sledeće nedelje održati u Kini.

Kako smo već pisali, cena nafte prošlog je meseca porasla za oko deset dolara po barelu, upravo zbog spekulacija da će se članice kartela s drugim državama izvoznicama konačno dogovoriti o ograničavanju proizvodnje.

Dugotrajni pad cene nafte, koja je i dalje zaglavljena na pola nivoa na kom je bila pre dve godine, uništava ekonomiju zemalja proizvođača nafte, uključujući Rusiju i Saudijsku Arabiju, što je dosta uverljiv razlog za saradnju zemalja koje su si inače konkurencija na tržištu.

Zaista se nadam da će svakiučesnik na tržištu, kom je u interesu održavanje stabilnosti i poštenih cena energije, na kraju doneti nužnu odluku”, izjavio je Putin. “Princ Salman vrlo je pouzdan partner s kojim je dogovor moguć i za kojeg možete biti sigurni da će taj dogovor poštovati”, istakao je.

Ruski ministar energetike Alexander Novak vodio je tajne pregovore sa zemljama OPEC-a od početka ove godine, a razgovori su kulminirali sastankom u Dohi sredinom aprila.

Od sporazuma nije bilo ništa, jer se saudijski princ Salmon predomislio nekoliko sati pre potpisivanja, insistirajući da u ograničavanju proizvodnih količina učestvuje i Iran, koji je to kategorički odbijao od samog početka.

“Naši saudijski partneri su u zadnji čas promenili mišljenje. Mi nismo odbacili ideju o zamrzavanju. Naša je pozicija ostala ista”, kazao je Putin.

Rusija je najveći svetski izvoznik energije, a prihodi od nafte i prirodnog plina čine 40 posto bruto državnog proizvoda. Ona se bori s najdužom recesijom u poslednje dve decenije, čemu primarno doprinosi činjenica da se cena sirove nafte na tržištu drži ispod 50 dolara po barelu.

(Telegraf.rs / Telegram.hr)