U RINGU PROTIVNICI, VAN NJEGA VELIKI PRIJATELJI: Velikani boksa bivše Jugoslavije ponovo zajedno (FOTO)

- U ringu je uvek jedan morao da pobedi. I dok traje borba mi jesmo protivnici i svaki se trudi da da maksimum, ali nakon borbe mi smo razvijali prijateljstva, koja traju do danas - rekao je Dragan Vujković

Velikani boksa nekadašnje Jugoslavije organizovali su sedmodnevno druženje i obilazak juga Srbije i na jednom mestu našli su se svi olimpijci i reprezentativci.

Mančester spreman za boks spektakl: Potvrđen datum revanša između Fjurija i Klička!

Ukupno je bilo petnaestak najznačajnijih bokserskih asova. Među njima su Damir Škaro, Milivoje Labudović, Bratislav Ristić, Dragan Vujković, Slobodan Kačar, Macoli, a domaćin u Prokuplju je Dragiša Đokić.

- Prvi put posle rata dolazim u Prokuplje i zaista sam impresioniran onim što vidim. Bio sam pre tačno trideset godina i prosto ne mogu da saberem utiske. Moji bokseri su moji prijatelji sa kojima sam imao lepu prošlost i sa kojima kroz ova druženja doživljavam lepu sadašnjost - kaže Damir Škaro, koji je poslednji nosilac olimpijske medalje u boksu bivše Jugoslavije iz Seula 1988. godine.

On kaže da je ovo prva njegova poseta Srbiji nakon rata i da se na nju odlučio jer ga je grizla savest zbog šale koju je priredio Dragiši Đokiću pre mnogo godina.

- Bili smo na pripremama i tog jutra istrčali po deset kilometara kada je došlo vreme doručku. Onako posle svih vežbi i tečnosti koju smo popili, niko nije mogao da obilno doručkuje. Dobili smo po dva jaja i tužno smo gledali u tanjire, jer ni to nismo mogli, a morali smo da poslušamo trenera. Iskoristio sam svoju dovitljivost i Giškinu mladost, pa sam mu uvalio i moj obrok i još jedan! I do danas me je grizla savest zbog toga. Tako sam ga letos pozvao da dođe sa porodicom i bude moj gost u Dubrovniku - priseća se Škaro kroz šalu.

On dodaje da su još jednom tokom leta srpski bokseri bili kod njega, te je on konačno pronašao vremena da im se pridruži na ovom putovanju.

- Bila su to divna vremena, zdrave šale, otvoreni ljudi i svi smo srcem trenirali boks. I bili prijatelji, kao i sada- završava on.

Uz smeh i šalu sećanja se nižu, a da postoji čvrsta veza među bokserima ex yu potvrđuje i Dragan Vujković. On naglašava da su druženja tradicionalna i da se barem jednom godišnje okupe.

- U ringu je uvek jedan morao da pobedi. I dok traje borba mi jesmo protivnici i svaki se trudi da da maksimum, ali nakon borbe mi smo razvijali prijateljstva, koja traju do danas. To je najlepše u sportu. I sada nakon toliko godina odvojimo vreme i organizujemo druženje. To su najlepši trenuci- kaže Vujke.

Pored obilaska Leskovca, Prokuplja, Prolom banje i Đavolje varoši kod Kurumlije, bokseri nastavljaju druženje još dva dana na Staroj planini.

Dragiša Đokić koji je sa Bratislavom i Fazlijom Šećirović, legendama prokupačkog i jugoslovenskog boksa bio je domaćin u Toplici. On kaže da je najvažnije da među njima nema mržnje i politike i da iako je boks individualni sport i u ringu se svako bori za sebe, nakon te borbe oni su tim koji je preživeo sve ratove, sve turbulencije i dokazao da je sport nešto što zbližava ljude i čini ih jedinstvenim!

(B. R.)