NAPUŠTENO OSTRVO U CRNOJ GORI ODAKLE SE ČUJU JEZIVI KRICI SRBA: Ovaj snimak iz sablasnog zamka ledi krv u žilama (VIDEO)

Ovo je napušteno ostrvo pored kog ljudi kad prođu imaju utisak da čuju jezive krike prošlosti, koji i dan-danas progone one koji su živi

Foto: T Now

Ostrvo Mamula (u pomorskim kartama uglavnom uvedeno kao Lastavica) se nalazi na ulazu u Boku Kotorsku, blizu granice s Hrvatskom. Njime dominira tvrđava sagrađena 1853. godine, koja je sagrađena pod austrougarskom vlašću i koja je služila za odbranu od pomorskih napada.

OD LOGORA PRAVE LUKSUZNO LETOVALIŠTE: Crnogorsko ostrvo Mamula biće raj za bogataše!

U Drugom svetskom ratu ga je 30. maja 1942. preuzela fašistička Italija i tamo zatvarala partizane i antifašiste iz okolnih područja; tada je postao poznat po okrutnom postupanju. O tim zbivanjima je godine 1959. snimljen igrani film Kampo Mamula.

Na njemu su bili zatvarani antifašisti i civili iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Mamula nije nastanjeno ostrvo niti je na njemu bilo šta u upotrebi, a tokom rata je predstavljalo logor za više od 2.000 ljudi. Stotine logoraša na ovom mestu je mučeno, izgladnjavano i ubijeno, a prema “Balkan insajtu”, najmlađi zatvorenik bila je beba stara samo osam dana.

Mamula će postati luksuzno letovalište s hotelom, noćnim klubom, spa centrom i restoranima. Tu su more i palme, a bogataši će uživati u večerama na prostranim otvorenim terasama, klubovima u kojima će biti organziovane zabave, a na raspolaganju će im biti i marina za superjahte.

Porušena tvrđava izgleda sablasno, a kad pored nje prolazite, kao da čujete jezive krike prošlosti, vapaje dece, starih, koji mole za pomoć i spas.

Pogledajte video:

Da li treba dozvoliti da mesto stradanja boraca protv fašizma postane mondensko letovalište? Odgovore ostavite u komentarima, jer Telegraf želi da čuje Vaše mišljenje. Hvala!

(Telegraf,rs)