"PRETILI MI KAKO NE BIH SVEDOČIO": Evo šta je Legija govorio na suđenju za ubistvo Ćuruvije

- Sve je snimano audio i zapisnik je bio otkucan, a ja sam potpisao prvi i poslednji papir - rekao je Ulemek

Svedok na suđenju za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, Milorad Ulemek Legija, izjavio je u Specijalnom sudu da mu je prećeno kako bi odustao od svedočenja. On nije naveo ko mu je pretio.

LEGIJA O UBISTVU ĆURUVIJE: Milorad Ulemek ključni svedok, prvi put javno o likvidaciji novinara

Na pitanje okrivljenog Ratka Romića da li mu je on pretio, Ulemek je odgovorio:

- Direktno niste, možda jeste, a možda niste.

Na Romićevo pitanje da li mu je Miroslav Kurak pretio, Ulemek je odgovorio da ne zna:

- Ne znam. Nije se predstavio, a ko je koga slao, to ćemo da vidimo.

Ulemek je prethodno rekao i da zapisnik prilikom davanja izjave u zatvoru "Zabela" (u januaru 2014) nije pročitao, a da je potpisao poslednju stranu.

- Sve je snimano audio i zapisnik je bio otkucan, a ja sam potpisao prvi i poslednji papir - rekao je Ulemek.

Na zahtev predsedavajuće sudskog veća, sudije Snežane Jovanović, da pojasni izjavu, Ulemek je odgovorio da je potpisao poslednju stranu na kojoj je pisalo da je prisutan "taj i taj".

Vlasnik "Dnevnog telegrafa" Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. u Beogradu, ispred zgrade u kojoj je stanovao, a za njegovo ubistvo Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti tadašnjeg načelnika Državne bezbednosti (DB) Radomira Markovića, ondašnjeg načelnika beogradskog centra DB Milana Radonjića i bivšeg glavnog inspektora Druge uprave DB Ratka Romića.

NASTAVAK SUĐENJA ZA UBISTVO SLAVKA ĆURUVIJE: Svedoči Legija!

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Romić, koji je kao i Radonjić, uhapšen u januaru 2014.

Mediji su, u vreme kada je optužnica podignuta, navodili da je iskaz Ulemeka dat Tužilaštvu za organizovani kriminal 8. januara 2014. u požarevačkom zatvoru "Zabela" bio ključan za podizanje optužnice, hapšenje osumnjičenih i raspisivanje poternice za Kurakom, navodi se na sajtu Fondacije "Slavko Ćuruvija".

Ulemek, koji u "Zabeli" izdržava dugogodišnju zatvorsku kaznu za ubistvo premijera Zorana Đinđića i druge zločine, rekao je da o ubistvu Ćuruvije nema konkretna saznanja i dokaze, ali da ima posrednih saznanja do kojih je došao u razgovoru sa tadašnjim neposrednim starešinom Radetom Markovićem.

Odbrana okrivljenih zatražila je da iz zvaničnih spisa bude izdvojen Ulemekov iskaz dat 2014. godine u "Zabeli", jer on tada nije bio oslobođen čuvanja državne tajne, a iskaz su uzimala dva zamenika tužioca na saslušanju koje je počelo u 18.10, odnosno noću i u nehumanim uslovima.

(Telegraf.rs / Beta)