NAJVEĆI UBICA U SRBIJI: Ova bolest ubija Srbe, a malo je potrebno da je pobedimo (VIDEO)

Bolesti srca i krvnih sudova uzrok su smrti svake druge osobe u našoj zemlji, to nas svrstava u grupu zemalja sa visokim rizikom za oboljevanje od kardiovaskularnih bolesti

Svetski dan srca koji se danas obeleževa i u našoj zemlji, Srbija dočekuje sa neslavnom statistikom - svakog dana 47 Srba doživi infarkt dok ga 15 ne preživi.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović - Batut", bolesti srca i krvanih sudova uzrok su smrti svake druge osobe u našoj zemlji, a to nas svrstava u grupu zemalja sa visokim rizikom za oboljevanje od kardiovaskularnih bolesti.

SRUŠEN VELIKI MIT: Normalan pritisak nije 120 sa 80, već...

Predsednik udruženja kardiologa Srbije prof. Branko Beleslin objašnjava da su mnogobrojni razlozi koji dovode do kardiovaskularnih bolesti - loše životne navike, pre svega pušenje, nezdrava ishrana i nedovoljna fizička aktivnost. On napominje i da Evropsko kardiološko društvo svake godine izdaje preporuke o primarnoj prevenciji kardiovaskularnih bolesti, da ne bi došlo do infarskta srca i moždanog udara.

Pušenje je apsolutno zabranjeno, a dokazano je da i pasivno pušenje povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti za 30 odsto. U ishranu treba uvesti omega 6 i omega 3 masne kiseline, a one se najviše nalaze u ribi. Riba bi trebalo jesti najmanje dva puta nedeljno -  rekao je Beleslin.

Fizičko vežbanje, nastavlja on, treba da bude u svim starosnim grupama, prilagođeno utreniranosti. Preporuka je da se vežba dva i po sata nedeljno, odnosno 30 minuta dnevno.

Preporuka Evropskog kardiološkog društva je da krvni pritisak bude ispod 140 sa 90, da vrednost šećera u krvi bude ispod sedam, a ukupni holesterol manji od pet milimola po litri.

Među kardiovaskularnim bolestima, prof. Beleslin kaže da je infark miokarda najzastupljeniji i da je u Srbiji poslednjih deset, petnaest godina vlada prava epidemija i da taj trend nije zaustavljen.

AKO IH PUŠITE, ODMAH PRESTANITE: E-cigarete štetne za srce isto koliko i duvan

Dodaje da je za infarkt najvažnije na vreme obratiti se lekaru, da se što pre odpuši krvi sud, te su se do sada takvi pacijenti lečili trombolitičkim sredstvima , lekovima koji rastvaraju trom.

- Danas se pacijenti sa infarktom miokarda zbrinjavaju u salama za kateterizaciju srca i rezultati su veoma dobri. U poslednjih 20 godina broj smrtnih slučajeva od infarkta je smanjen - rekao je Beleslin.

To se postiglo, kako kaže, razvijanjem mreže centara za kateterizaciju srca, tako da isti tretman dobiju pacijenti u većim gradiovima i u manjim sredinama u Srbiji, jer je vreme najvažnije za preživljavanje kod infarkta.

Kažu da je INFARKT, kad TRNE LEVA RUKA, a može da bude nešto JOŠ GORE!

Svetski dan srca obeležava se pod sloganom "Znanje je moć- čuvaj svoje srce" u Mikser hausu od 13 sati. Zainteresovani građani imaće priliku da na više punktova od kardiologa, endokrinologa, neurologa, saznaju nešto više o značaju prevencije.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)