STOP TRGOVINI LJUDIMA: 18. Oktobra na RTS-u premijera edukativnog filma "Posmatrači"

Na prvom programu Radio televizije Srbije, 18. oktobra u 20 časova biće premijerno emitovan film "Posmatrači" koji se bavi problematikom trgovine ljudima, naročito među mlađom populacijom

"Posmatrači" je kratki igrani film reditelja Nikole Ljuce ("Vlažnost") koji za cilj ima podizanje svesti o trgovini ljudima koja je i dalje izuzetno prisutna u našem društvu, kao i predočavanje načina prevencije ove kriminalne radnje.

Preventivna i edukativna poruka filma:

Kroz tri odvojene priče, kratki igrani film prati sudbine troje mladih ljudi koji postaju (potencijalne) žrtve u mreži trgovine ljudima. "Posmatrači" šalju jasnu i snažnu poruku da, iako je danas teško odrastati, jer zamke vrebaju na svakom ćošku, svaki mladi čovek mora da veruje u sebe, da ne oseća stid i da iskomunicira sve svoje strahove, probleme i sumnje sa bližnjima ili da se obrati specijalizovanim institucijama. Pored snažne preventivne poruke, film nastoji da ukaže i na teške posledice i traume kroz koje žrtve trgovine ljudima prolaze, te da uputi na pravce izlečenja i pomoći žrtvama.

Reditelj filma je Nikola Ljuca ("Vlažnost"), scenario potpisuje dramaturg i urednik redakcije dečjeg programa RTS-a Nataša Drakulić, direktor fotografije je Vojkan Gostiljac.

Uloge u filmu tumače: Aleksandar Kubura, Vanja Ejdus, Tamara Krcunović, Aleksandar Đurica, Radoje Čupić, Danica Radulović, Jovana Stević, a svoje prvo filmsko iskustvo u "Posmatračima" će imati i mladi glumci Omladinskog pozorišta "Dadov" - Simona Sićović, Đorđe Mišina, Katarina Živkoić, Maja Šumonja, Aleksandra Stajmenović, Janko Kovačevic, Jagoš Milošević, Nikolina Kokuneševski.

Film "Posmatrači" je realizovan od strane Unitas Fonda i Miksera u koprodukciji sa Radio Televizijom Srbije i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Film "Posmatrači" je centralni deo kampanje STOP TRGOVINI LJUDIMA, projekta edukacije i prevencije na temu trgovine ljudima Unitas Fonda koji se realizuje u saradnji sa Centrom za zaštitu žrtava trgovine ljudima Republike Srbije, te uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i MUP-a.

U tom smislu, nakon emitovanja na RTS-u, film će biti prikazan u velikom broju osnovnih i srednjih škola širom Srbije, kako bi se podigla svest dece, ali i roditelja, nastavnika, predavača i čitave zajednice o trgovini ljudima i tome kako ovu kriminalnu radnju sprečiti i iskoreniti.

Kampanja čiji je slogan "Ne posmatraj, reaguj" podržana je od strane poznatih ličnosti, među kojima su Nela Mihajlović, Aleksandar Šapić, Nenad Jezdić, Aleksandar Srećković- Kubura, Tanja Peternek-Aleksić, Nebojša Ilić, Tamara Dragičević, Sara Jovanović, Nina Radulović - Lečić koje će svojom pojavnošću, te uticajem koji imaju na javnost doprineti širenju svesti o ovom globalnom, a sveprisutnom krivičnom delu.

Oficijalni trejler:

(Telegraf.rs/ PR)