LEGALIZUJU OTIMANJE SRPSKE IMOVINE: Kosovska skupština danas o Trepči

Gradonačelnici opština sa severa Kosova i Metohije saopštili su da će sednica biti održana u opštini Zvečan sa samo jednom tačkom dnevnog reda - političko bezbednosna situacija, a povod je usvajanje Predloga zakona o Trepči

Povodom Predloga zakona o Trepči, koji je na dnevnom rade kosovske skupštine, danas će u Zvečanu biti održana hitna sednica sve četiri opštine sa severa Kosova i Metohije.

Ðurić: Nećemo dozvoliti da nam otmu Trepču, branićemo je na sve načine

U saopštenju gradonačelnika opština sa severa Kosova i Metohije navodi se da će sednica biti održana u opštini Zvečan sa samo jednom tačkom dnevnog reda - političko bezbednosna situacija, a povod je usvajanje Predloga zakona o Trepči.

Poslanici Srpske liste glasaće protiv predloga zakona o Trpči, najavio je predsednik liste Slavko Simić, navodeći da je taj zakonski predlog u ovom obliku neprihvatljiv za srpske političke predstavnike, srpsku zajednicu i menadzment Trepče, jer nisu bili uključeni u izradu tog nacrta zakona.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je juče da mu nije jasno kako Priština misli da usvoji zakon o Trepči i da ga sprovede u delo, a da posle toga nastavi dobru saradnju sa srpskim članovima svoje vlade i centralnim vlastima u Beogradu.

On je novinarima u Senti rekao da u vezi sa Trepčom nije bilo nikakvog dijaloga sa Prištinom, iako je naša strana na to stalno ukazivala i istakao da su pregovori o imovini morali da počnu mnogo ranije.

Predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije, Srba sa Kosova i Metohije i menadzmenta Trepče ocenili su na sastanku u Zvečanu da je Nacrt zakona o Trepči neprihvatljiv.

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je novinarima nakon sastanka da će Zakon o Trepči ostati mrtvo slovo na papiru, ako se pitanje Trepče bude rešavalo bez dogovora sa srpskim vlastima.

- Činjenica da se Trepča nalazi na severu KiM i činjenica da se rudne žile Trepčinih rudnika nalaze većim delom na teritoriji centralne Srbije govore da, ako se ovaj Nacrt zakona o Trepči usvoji, ono će ostati samo mrtvo slovo na papiru, ako ne dođe do razgovora sa pravim vlasnicima i ako ne bude uključena srpska strana - rekao je Petković.

Radnici Trepče dva dana za redom blokiraju magistralni put Priština- Raška u mestu Rudare kod Zvečana i u Leposaviću, na severu Kosova.

Radnici na ovaj nači protestuju protiv predloga Zakona o Trepči i upozoravaju da bi ovim zakonom 80 odsto kombinata Trepča otišlo u ruke kosovske vlade, čime bi, kako su istakli, bio ugrožen opstanak više od 3.000 radnika i njihovih porodica.

(Telegraf.rs / Tanjug)