O akciji ovog srpskog grada se priča: Ko prijavi komšiju, dobije pola para od kazne

Leskovac ima ideju...

Problem divljih deponija u Leskovcu ponekad deluje kao nerešiv jer neke niču na istim mestima i po tri, četiri puta nakon što ih nadležne službe očiste.

Šta bi vozač u Srbiji trebalo da uradi u saobraćaju da ostane BEZ DOZVOLE?

Najveći problem je sa smetlištima na Hisaru, u Đermanovićevoj ulici, u naselju Slavka Zlatanovića, a možda bi ona zauvek i nestala kada bi se promenila politika kažnjavanja prema onima koji bacaju smeće, piše Jugmedia.rs.

- Najbolje rešenje je da se promeni zakon i da svako ko prijavi onog ko baca smeće bude i nagrađen za to. Počinilac plati kaznu, a pola od te kazne ode u budžet dok se pola nagrade da savesnom sugrađaninu koji je prijavio, recimo, svog komšiju da je zagadio okolinu - predlaže načelnica leskovačke Uprave za zaštitu životne sredine Bobana Stošić, a prenosi Jugmedia.rs.

Ona tvrdi da je bilo odvažnih građana koji su se odlučivali na ovakav korak, ali da su zbog toga kasnije imali problema.

- Došao je kod mene u kancelariju čovek iz jednog obližnjeg sela i prijavio svog komšiju kako baca smeće, pesticide i ostali opasan otpad u reku. Onda nas je zamolio da nikako ne otkrivamo da ga je on prijavio jer se plašio da će mu taj komšija pocepati sve plastenike - kaže Stošićeva.

Kazna za nesavesno bacanje smeća je i do 50.000 dinara, ali je očigledno da se kazne niko nije uplašio jer je leskovačka Komunalna policija do sada uputila svega 7 prekršajnih zahteva sudu zbog deponovanja smeća na javnim površinama.

Bar desetak deponija na teritoriji grada konstantno se obnavlja, iako ih Uprava za zaštitu životne sredine u saradnji sa Komunalcem i PWW-om svakog vikenda uklanja.

(Telegraf.rs/Jugmedia.rs)