Turista se naslonio na spomenik da uzme vodu i oštetio fontanu neprocenjive vrednosti u Dubrovniku (FOTO) (VIDEO)

Mala Onofrijeva fontana nalazi se u niši na zidu Glavne straže, a postavio ju je Onofrio della Cava 1446. godine na istočnom delu Straduna, nakon što je projektovan javni vodovod 1438. godine

Komad Male Onofrijeve fontane, spomenika kulture neprocenjive vrednosti, odlomio se u u Dubrovniku kad se na nju naslonio jedan turista, ali niko nije povređen.

Samo jedan deo nedostaje Pobedniku na Kalemegdanu da bi bio savršen!

 

Prema navodima očevidaca, u trenutku te nezgode turista se naslonio na fontanu, kako bi napunio bocu vodom.

Predsednik Društva prijatelja dubrovačke starine Niko Kapetanić potvrdio je ovaj događaj i istakao kako će restauracija početi već u ponedeljak.

- Naši radnici su izašli na teren kako bi pokupili odlomljeni deo. Već od ponedeljka ćemo početi radove na konzervaciji. Lepila danas gotovo drže bolje od kamena, a na sreću niko nije povređen - rekao je Kapetanić.

Mala Onofrijeva fontana nalazi se u niši na zidu Glavne straže, a postavio ju je Onofrio della Cava 1446. godine na istočnom delu Straduna, nakon što je projektovan javni vodovod 1438. godine.

Klesarske radove ovoga malog remek dela izveo je kipar Pietro di Martino iz Milana. Reljefi golih dečaka na osmerostranim stranama bazena, te likovi dupina sa školjkama, maskeroni i klečeći dečaci na stupu za skupljanje i izlivanje vode, izražavaju renesansni svetonazor, makar još odišu gotičkim načinom izradbe.

Inače, Velika Onofrijeva fontana smeštena nedaleko od zapadnog ulaza u Grad nedavno je potpuno obnovljena, a radovi vredni više od milion i po kuna su trajali skoro devet meseci.

(Telegraf.rs / Klix.ba)