NOVI PDV: Početak primene ipak od 2018. godine

Do kraja ove godine biće izmenjen zakon koji je predviđao da podnošenje tog pregleda obračuna poreza počne od 1. januara 2017.

Početak primene obaveze podnošenja pregleda obračuna kao sastavnog dela poreske prijave pomera se na 1. januar 2018, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu finasija.

MENJA SE PDV: Od 1. januara 2017. porez će se plaćati drugačije

Kako su kazali u ministarstvu, do kraja ove godine biće izmenjen zakon koji je predviđao da podnošenje tog pregleda obračuna poreza počne od 1. januara 2017.

Privrednici su imali zamerke na novi pravilnik o PDV-u, koji je donet pre tri meseca, a koji je predvideo da se obavezno podnošenje obračuna kao sastavnog dela poreske prijave primenjuje od naredne godine, tvrdeći da je taj pravilnik neprecizan i da bi im doneo dodatne troškove, jer zahteva popunjavanje 155 stavki.

- U Ministarstvu finansija u prethodnom periodu je održano više sastanaka sa Privrednom komorom Srbije i Savezom računovođa i revizora Srbije kako bi se svi uključili u postupak uspostavljanja adekvatnih mehanizama države u borbi protiv sive ekonomije. I dalje su u toku sastanci na kojima se razmatraju svi konstruktivni predlozi koji se odnose na novi Pravilnik, njegovo unapređenje i usklađivanje sadržine, kao i smanivanje broja podataka koji će se iskazivati u pregledu obračuna PDV-a i ustanovljeno je da će se pomeri početak primene - kažu u Ministarstvu finasija.

Oni su podsetili da je prema postojećem Pravilniku o obliku, sadržini i načinu vođenja evidencije o PDV obveznik je dužan da u svojoj evidenciji obezbedi podatke navedene kroz 49 tačaka od kojih pojedine sadrže potrebu za iskazivanjem više podataka, a propisano je i da obveznici PDV-a imaju obavezu da podatke o prometu dobara i usluga odvojeno obezbede u svojoj evidenciji, sa dodatnim podacima.

Ministarstvo finansija poručuje da će oporezivanje vozila biti optimalno i pravično

- Osnovna razlika između postojećeg i novog pravilnika je u potrebi da se postojeća slobodna forma dokumenta – unificira na nivou svih obveznika PDV pa novi Pravilnik donosi - Obrazac POPDV (Pregled obračuna PDV) imajući u vidu da će se svi podaci unositi elektronskim putem kao i sama poreska prijava - objašnjavaju u ministarstvu.

POREZ NA VELIKE PLATE OTKRIVA: U Srbiji ima 19.887 BOGATIH građana!

Oni tvrde da novi Pravilnik obezbeđuje znatno bolje sagledavanje poslovnih aktivnosti obveznika PDV a obezbeđivanje transparentnosti podataka iz evidencije za PDV nijednom obvezniku ne treba da predstavlja problem.

U Ministarstvu finansija su naglasili da će se pozitivni efekti ovog pravilnika odraziti i na one poreske obveznike koji poštuju propise i koji svojim poslovanjem ne ugrožavaju poreske prihode.

(Telegraf.rs / Tanjug)