POREZ NA PSE?! Hoće li i kod nas vlasnici ljubimaca plaćati 100 EVRA godišnje državi? (FOTO)

Vlasnici pasa u Hrvatskoj mogli bi od 1. januara 2017. godine da plaćaju za svoje ljubimce porez državi, a na društvenim mrežama već se povela diskusija o tome da je slična stvar moguća i u Srbiji, Bosni...

Vlasnici pasa u Hrvatskoj mogli bi od 1. januara 2017. godine plaćati za svoje ljubimce porez državi od 100 eura. Naime, država planira do toga datuma da donese Zakon o zaštiti životinja, a upravo je ovakva odredba sastavni deo tog predloga. Da li će ova inicijativa dobiti zeleno svetlo i postoji li mogućnost da se, nakon Hrvatske slična inicijativa pojavi i u Srbiji i Bosni videće se narednih dana i meseci, tek na društvenim mrežama već se povela diskusija o neophodnosti zaštite životinja na neki drugi način, a ne uvođenjem poreza koji će pasti na teret onih koji brinu o životinjama.

Javna rasprava o predlogu zakona je završena, a Ministarstvo poljoprivrede još uvek objedinjuje komentare. Ukoliko se država odluči da uvede ovaj porez, on bi mogao da zahvati oko 350.000 ljudi, koliko je registrirano vlasnika pasa.

BEOGRAĐANIN NAPISAO PORUKU KOMŠIJAMA KOJA JE USIJALA DRUŠTVENE MREŽE: "Budi i ti kao švedska princeza!"

Branka Buković-Šošić, načelnica  Odeljenja za zaštitu životinja u Ministarstvu poljoprivrede, smatra da bi uvođenje ovakvog poreza poslalo poruku vlasnicima pasa da treba da osiguraju kontrolu razmnožavanja svojih ljubimaca.

Ovakvo rešenje podržavaju i druga udruženja za zaštitu životinja. Tako je udruženje "Prijatelji" životinja na svojoj internet stranici objavila da podržava uvođenje takozvanog poreza na pse i da su podržali predlog Jurice Ambrožića, iz zagrebačkog Gradskog odeljenja za poljoprivredu i šumarstvo.

KO HRANI PSE I MAČKE NA ULICI, KAZNA 10.000 DINARA: Srbija u šoku posle novog propisa!

Ambrožić se pozvao na primere Austrije i Nemačke u kojima postoji sličan porez, ali je on u nadležnosti Ministarstva finansija, a ne poljoprivrede.

Udruženje smatra da bi uvođenje takvog poreza dovelo "do bolje kontrole mikročipiranja pasa, a sve u svrhu smanjenja napuštanja pasa i veće odgovornosti za njih.

(Telegraf.rs / Izvor: Sloboda Dalmacija)