VELIKA PREVARA KLINTONOVE IZAZVALA PANIKU U AMERICI: Hilari lažirala Trampovo vođstvo da bi postala predsednik?! (FOTO) (VIDEO)

Rezultati anketa nedelju dana pred izbore nisu nužno indikativni za konačni rezultat, ali mnogi sumnjaju i da su one nameštene kako bi se glasači Klintonove aktivirali i doveli je do pobede

Mnogi su sa entuzijazmom dočekali vest da je prema rezultatima anketa Republikanski kandidat na američkim predsedničkim izborima Donald Tramp po prvi put od maja vodi u odnosu na kandidatkinju Demokrata Hilari Klinton. Ali, postoje i oni koji koji sumnjaju da je ova vest podmetnuta kako bi omogućila pobedu Hilari Klinton.

VELIKI OBRT U AMERICI, TRAMP PRVI PUT VODI: Hilari naglo pada zbog afera, a evo šta kažu kladionice

Naime, zbog ponovnog otvaranja istrage FBI o mejlovima koje je slala sa privatnog servera dok je bila državna sekretarka, Klintonovoj su mnogi predvideli da će upravo ovo biti razlog zbog kojeg bi mogla da izgubi izbore. FBI je u petak uzdrmao učesnike predizborne kampanje najavom da ispituje novu grupu mejlova koji su bitni za slučaj Klintonove.

Ali, mnogi sumnjaju da su najnovije ankete po kojima Tramp po prvi put vodi zapravo naručene od izbornog štaba Klintonove, kako bi se alarmirali i potom glasali svi oni koji koji ne bi voleli da vide tajkuna na čelu države. I da bi se naravno pristalice bivše prve dame više aktivirali do i tokom izbora.

Stručnjaci za marketing zaduženi za ovakvo plasiranje lažnih informacija već znaju koliko ovakve vesti mogu da doprinesu da se ljudi što više aktiviraju i shvate da je svaki glas bitan. U tim, možda podmetnutim informacijama, piše da je entuzijazam birača za Klintonovu opao, ali da je borba izuzetno tesna.

Klintonova je samo jedan procentni poen iza Trampa prema telefonskoj anketi sprovedenoj od 27. do 30. oktobra na slučajnom uzorku od 1,126 birača. Za Trampa se izjasnilo 46 odsto birača, a za Klintonovu 45 odsto.

KAKAV ĆE UTICAJ IMATI NA BALKAN ISHOD AMERIČKIH IZBORA: Ovo možemo da očekujemo od Trampa i Hilari ako postanu predsednici

Međutim, kada se uzmu u obzir samo birači koji su izrazili entuzijazam za svog kandidata, Tramp vodi u odnosu na Klintonovu za osam procenta.

Hilari Klinton nalazi se u tesnom vođstvu u odnosu na republikanskog rivala Donalda Trampa, pokazale su danas objavljene dve ankete američkih medija.

Prema anketi lista Njujork tajmsa i televizije Si-Bi-Es u kojoj je 28. novembra učestvovalo 1.333 registrovanih birača, Klintonova vodi za tri procentna poena uz marginu greške plus-minus tri procenta. Takođe, istraživanje lista Vašington posta i televizije Ej-Bi-Si pokazuje da Klintonova vodi za dva procentna poena.

Rezultati anketa nedelju dana pred izbore nisu nužno indikativni za konačni rezultat. Tako je na izborima 2012. godine Mit Romni vodio za jedan procenat u odnosu na Baraka Obamu, a Džon Keri takođe za jedan procenat u odnosu na Džordža Buša 2004. godine, podseća Ej-bi-si.

Prema najnovijim kvotama čuvene kladionice "Vilijam Hil", na Hilari Tramp je kvota 1,36 dok je za njenog protivkandidata 3.00, što je možda najbolji pokazatelj kakva je zaista "situacija na terenu".

Podsetimo, u utorak 8. novembra održavaju se američki predsednički izbori koji će odlučiti ko će biti naslednik Baraka Obame, da li brbljivi tajkun Tramp ili korumpirana bivša državna sekretarka i prva dama Hilari Klinton. 

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)