OPERACIJA U MOSULU POSTALA SREDNJEVEKOVNI MASAKR: Zaharova o stradanju civila u "iračkoj klanici"

- Stanovnike Mosula masovno ubijaju, kako teroristi, tako i koalicione snage. Ne postoji sistemska evakuacija stanovništva - rekla je Marija Zaharova

Protivteroristička operacija koju u iračkom gradu Mosulu izvodi koalicija na čelu sa SAD, pretvorila se u srednjovekovni masakr.

DŽIHADISTI U STRAHU, IRAČKA VOJSKA SVE BLIŽA: Iz očaja teraju DECU od 9 godina da se BORE na prvoj liniji fronta!

To je navela predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova koja je dodala da u tom masakru, pre svega, strada civilno stanovništvo.

Ona smatra da postoji apsolutna informaciona blokada koalicije koju predvode SAD, koja ne objavljuje pouzdane informacije o tome šta se dešava u Mosulu.

- Nema jasnoće sa njihove strane, da li koalicione snage nastupaju ili odstupaju, koliko je efikasna taktika koju koriste, kakvi su gubici, koliko je bilo letova i ko ih je izvršavao - napisala je Zaharova na svojoj stranici na Fejsbuku, prenosi Sputnjik.

Ona smatra da postoji utisak da je data komanda da se poništi svaka informaciona podrška operacija koalicije.

- Protivteroristička operacija koju vrše vodeće sile u 21. veku pretvorila se u srednjovekovnu klanicu, u kojoj pre svega strada civilno stanovništvo. Stanovnike Mosula masovno ubijaju, kako teroristi, tako i koalicione snage. Ispostavilo se da nije razvijen nikakav temeljan plan za spasavanje civila. Nema ničega ni blizu sličnog humanitarnim koridorima. Ne postoji sistemska evakuacija stanovništva - rekla je Zaharova.

Ona je dodala da je jasno samo jedno - prema mirnim Iračanima u Mosulu koalicija se odnosi gore nego prema borcima u Alepu.

Ranije je načelnik Glavne operativne uprave Generalštaba ruskih oružanih snaga general-potpukovnik Sergej Rudskoj izjavio da je američka avijacija 26. oktobra izvršila udare na stambene delove grada Hamam el Elil, u blizini Mosula.

(Telegraf.rs / Tanjug)