SLAVIMO SVETOG ARSENIJA SREMCA: Bio je najbolji učenik Svetog Save i njegov naslednik, a nijedna crkva u Srbiji mu nije posvećena

U Sremskim Karlovcima se nalazi čuvena Karlovačka bogoslovija koja nosi njegovo ime, odnosno čiji je on nebeski zaštitnik

Pravoslavni vernici danas slave dan drugog srpskog arhiepiskopa, Svetog Arsenija Sremca.

SVETI NIKOLAJ VELIMIROVIĆ O NOĆI VEŠTICA: Jednu stvar večeras OBAVEZNO morate da uradite!

Bio je najbolji učenik Svetog Save, monah o čijem se duhovnom razvoju osnivač autokefalne srpske crkve naročito brinuo. Baš njega, Sveti Sava izabrao je za svog naslednika, i tako je iguman manastira Žiče, Arsenije Sremac, 1233. postao drugi srpski arhiepiskop.

U Sremskim Karlovcima se nalazi čuvena Karlovačka bogoslovija koja nosi njegovo ime, odnosno čiji je on nebeski zaštitnik.

OVO JE 10 NAJVEĆIH SLAVA I CRVENIH SLOVA DO BOŽIĆA: Ne zaboravite na njih!

U Karlovcima se čuvaju i čestice moštiju Svetog Arsenija Sremca, u Sabornoj crkvi svetog Nikole. Najveći deo, međutim, danas se nalazi u manastiru Ždrebaonik u Crnoj Gori i predstavlja jednu od velikih svetinja Mitropolije crnogorsko-primorske. Od kada je Sveti Arsenije 1266. sahranjen u svojoj zadužbini, Crkvi svetih Apostola u Peći, njegove mošti mnogo puta su pred vojskama i raznim drugim opasnostima izmeštane iz manastira u manastir, a od 1920. godine su u Ždrebaoniku.

Zanimljivo je da su mošti ovog srpskog svetitelja stigle i do Mandžurije. Sveti arhijerejski Sinod SPC i patrijarh Varnava udovoljili su 1933. godine molbi ruskog arhiepiskopa Nestora da deo moštiju Svetog Arsenija odnese u Harbin, u kapelu Doma milosrđa.

PATRIJARH IRINEJ: Rano je govoriti o patrijarhu Pavlu kao svecu

Najveći deo moštiju Svetog Arsenija Sremca danas se nalazi u manastiru Ždrebaonik u Crnoj Gori i predstavlja jednu od velikih svetinja Mitropolije crnogorsko-primorske. Sveti arhijerejski Sinod SPC i patrijarh Varnava udovoljili su 1933. molbi ruskog arhiepiskopa Nestora da deo moštiju Svetog Arsenija odnese u Mandžuriju, u grad Harbin, odnosno kapelu Doma milosrđa. Njegov kult u Rusiji bio je rasprostranjeniji nego kult Svetog Save.

OVO JE 10 NAJVEĆIH SLAVA I CRVENIH SLOVA DO BOŽIĆA: Ne zaboravite na njih!

Osim u Karlovcima, 10. novembra ovaj dan se posebno svečano obećležava i u Pećkoj patrijaršiji, koja tog dana obeležava svoju slavu i sveca koji je sedište srpske crkve premestio u Peć. Sedište Svetog Save, manastir iz kojeg je i sam Arsenije potekao, Žiča, bila je isuviše „isturena” i izložena napadima neprijateljskih vojski, zbog čega 1253. godine drugi srpski arhiepiskop odlučuje da sedište crkve bude u Peći, gde podiže Crkvu svetih Apostola. U njegovom žitiju kao važan događaj beleži se još i trud da zajedno sa kraljem Vladislavom prenese mošti Svetog Save iz bugarskog Trnova u Srbiju.

ŠTA ZNAČI SVAKI UKRAS NA SLAVSKOM KOLAČU: I evo da li smeju da se jedu na dan slave (FOTO)

Kao i njegov prethodnik Sveti Sava, povukao se sa arhiepiskopskog trona. Arsenije Sremac bio je prinuđen da to učini 1263. zbog bolesti (paralize). Tri godine kasnije umro je u žičkom metohu Crnča, na Limu. Njegov kult u Rusiji je bio rasprostranjeniji nego kult Svetog Save, ali je u Srbiji drugi srpski arhiepiskop ostao u senci svog prethodnika.

Zanimljivo je da nijedna crkva u našoj zemlji nije posvećena ovom svetitelju. Arseniju Sremcu posvećena je kapela u karlovačkoj bogosloviji i crkva u kanadskom gradu Vitbiju. I najviši orden Eparhije sremske nosi ime ovog sveca.

(Telegraf.rs)