BARAK OBAMA: "Razgovor sa Trampom je bio ODLIČAN!" (FOTO) (VIDEO)

I danas na Telegrafovom blogu iz minuta u minut pratite dešavanja u SAD i širom sveta povodom pobede Donalda Trampa na predsedničkim izborima

Donald Tramp će biti 45. predsednik SAD nakon što je u izbornoj trci pobedio Hilari Klinton. Svet je i dalje u stanju šoka, jer su mnogi verovali da republikanski kandidat nema nikakve šanse da pobedi na predsedničkim izborima.

Kako je juče protekao dan možete pogledati ovde >>>> IMAMO NASLOVNU STRANU GODINE: Bože, oprosti Americi (FOTO) (VIDEO)

Hvala vam što ste i danas bili sa nama. Pratite vesti na našem portalu i u petak i saznajte sve nove informacije prvi!

08.56 - Meksički predsednik Enrike Penja Nijeto izjavio je da je čestitao Donaldu Trampu pobedu na predsedničkim izborima u SAD i da se s njim dogovorio da se sastanu pre nego što stupi na dužnost.

08.37 - Odlazeći predsednik SAD Barak Obama nada se da će se nastaviti američka tradicija da ljudi na vlasti ne koriste sistem krivičnog pravosuđa protiv svojih protivnika, izjavio je portparol Bele kuće Džoš Ernest. On je to rekao odgovarajući na pitanje da li će novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp ispuniti "obećanje" i poslati u zatvor demokratsku predsedničku kandidatkinju Hilari Klinton, prenosi Rojters.

08.23 - Francuski predsednik Fransoa Oland uputio je pismo novoizabranom američkom predsedniku Donaldu Trampu, porucivši mu da želi da razgovara sa njim što je pre moguće, javio je Rojters.

- Želeo bih da sa vama razgovaram što pre u svetlu vrednosti i interesa koje delimo. Prijateljstvo između naših naroda i naše zajedničke istorije će nam pomoći - navodi se u pismu koje je francuski predsednik uputio Trampu.

Britanska agencija podseća da je Oland bio kritičan prema Trampu tokom američke predizborne kampanje.

08.10 - Severna Koreja upozorila je buduću administraciju novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa da će imati posla sa "nuklearnom državom", navevši da je trud koji Vašington ulaže u denuklearizaciju "Pjongjanga "iluzija kojoj je istekao rok trajanja".

- Ako je administracija Baraka Obame išta učinila... to je bilo to da je bezbednost kontinentalnog dela SAD dovela u najveću moguću opasnost. To je novu administraciju opteretilo time da mora da se suoči sa samosvojnom severnokorejskom nuklearnom državom - piše u uvodniku lista "Rodong šinmun", koji je glasilo vladajuće partije Severne Koreje, prenosi AFP.

07.32 - Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je telefonom Donalda Trampa da bi mu čestitao na pobedi, dok Ankara istovremeno izražava nadu u novi početak odnosa Turske i SAD koji su bili izloženi značajnim tenzijama u vreme Baraka Obame.

(Telegraf.rs)