GUŽVE SE NE SMANJUJU: Srbi bi da plate porez i posle isteka roka, među dužnicima i pokojnici

Produženja roka za uplatu, ipak, neće biti

Velike gužve za uplatu četvrte rate poreza na imovinu nisu jenjavale ni nakon isteka roka za plaćanje poreza na imovinu 14. novembra. Kilometarski redovi mogli su se videti i juče u Kragujevcu, Beogradu, Nišu i Novom Sadu. Ipak, produženja roka neće biti.

POSLEDNJI DAN ZA UPLATU POREZA NA IMOVINU: Bolje da ne znate šta vas čeka ako ovu obavezu niste izmirili do danas

Velikim redovima pred poštama doprinelo je i pomeranje roka za izmirenje duga sa 15. na 14. dan u mesecu, što je unelo dodatnu konfuziju kod poreskih obveznika.

- Neće biti produženja roka. Građani imaju utvrđenu obavezu rešenjem. Fizičkih lica za porez na imovinu u Kragujevcu ima oko 65 hiljada - kaže za "Blic" Sanja Stanojević, izvršilac za poresko-pravne poslove u Kragujevcu.

Nišlije duguju 450 miliona, ali su "spaseni" prekršajnih postupaka.

Procenat naplate poreza u Nišu je do sada 86 odsto za pravna lica, a 90 odsto za fizička lica, kaže Nina Ilić, šef Odseka za finansije grada Niša.

Prema njenim rečima do sada nije bilo pokretanja postupka ukoliko obveznik kasni sa uplatom.

- Do sada nismo podnosili zahteve za pokretanje prekršajnog postupka zbog kašnjenja u plaćanju poreza jer je u ovoj godini Zakonom o poreskom postupku bilo omogućeno odlaganje plaćanja dugovanog poreza uz otpis kamate, tako da smo iz tog razloga odložili striktnu primenu zakona u pogledu prekršaja - kaže za "Blic" Nina Ilić.

U niškoj upravi kažu da je najveći dužnik preminula osoba, koja duguje 17 miliona dinara.

Najveći dužnici u Novom Sadu su preduzeća, a gužva je i na šalterima ovog grada.

- Razlog za gužve je činjenica da na godišnjem nivou kamata za neizmirene račune iznosi čak 14 odsto što nije zanemarljiva cifra pogotovo za one koji imaju veliku imovinu - kažu u Poreskoj upravi.

U beogradskoj filijali Poreske uprave potvrđuju da je pred istek roka povećana gužva i podsećaju da se stanje dugova može proveriti i preko interneta.

- Naši poreski obveznici mogu pristupiti elektronski podacima o dugovanju, uz određenu proceduru vezanu za zaštitu podataka - kažu u Poreskoj upravi.

Za neblagovremene uplate poreza obračunava se godišnja kamata po stopi jednakoj referentnoj stopi NBS, uvećanoj za deset procentnih poena. Takođe, predviđena je i novčana kazna za obveznike koji ne izvrše bar 50 odsto utvrđenog poreza, a ne manje od 5.000 dinara, u zakonskom roku.

- Dakle, nije reč o diskrecionom pravu organa da odlučuje od kada će obračunavati kamatu za neblagovremene uplate već o zakonskoj normi koja se mora poštovati. - podsećaju poreznici.

(Telegraf.rs)