OBELEŽILI DAN GRADA: Smederevo je dobilo zamajac i niko ne može da ga zaustavi

Dan grada vezuje se za Aranđelovdan i 21. novembar 1805, jedan od najznačajnih datuma u istoriji Smedereva. To je dan oslobođenja od turskog ropstva

"Smederevo je dobilo zamajac i niko ne može da ga zaustavi". Ovim rečima je gradonačelnica dr Jasna Avramović u najkraćem, na svečanosti koja je upriličena povodom Dana grada, opisala godinu između dva 21. novembra.

U Smederevu posle 35 godina otvoren vrtić za decu (FOTO)

OTVOREN SAJAM ZAPOŠLJAVANJA U SMEDEREVU: Svaki treći konkurent dobija siguran posao

Dan grada vezuje se za Aranđelovdan i 21. novembar 1805,jedan od najznačajnih datuma u istoriji Smedereva. To je dan oslobođenja od turskog ropstva, kada je voždu Karađorđu smederevski dizdar Muharem Guša predao ključeve grada.

Na svečanosti koja je upriličena tim povodom, u punoj sali Centra za kulturu prisutni su prvo pogledali film o svemu onom što je urađeno u prethodnoj godini. U svojevrsnoj retrospektivi urađenog, predstavljeni su najvažniji rezultati: tri nova investitora, 2.900 novih radnih mesta, priznanja za najuspešniju Slobodnu zonu u Srbiji, privatizacija Železare i dolazak kineskog Hestila, akcije "Jasno je: i selo i grad", posao za sve lekare, auto sedišta za bebe, stipendije za studente i učenike, "Vaša fasada, lice našeg grada".

Nakon prikazivanja filma koji je trajao 40 minuta, pozdravljajući prisutne gradonačelnica dr Jasna Avramović se i našalila:

- Čula sam komentare da je film dug, kako je tek nama koji smo sve to iz filma realizovali?!

Po tradiciji, uručena su i priznanja najzaslužnijima. Ovoga puta Srebrnjak grada Smedereva pripao je investitorima. Priznanja je predstavnicima Hestila, kao i kompanijama PKC, Kajzen, Meteh i muzičke škole Kosta Manojlović uručila gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović zahvaljući im na svemu što su u prethodnom periodu učinili za Smederevo. Srebrnjake su dobili Sihai Song, direktor Hestila, direktor PKC-a Lajoš Decsei, generalni direktor Meteha Valter Knabe, a u ime Ahmeta Zekija Erdogana, generalnog menadžera kompanije Kaizen, priznanje je preuzela njegova ćerka Damla Erdogan. Takođe, Srebrnjak je, za postignute rezultate uručen i direktoru Muzičke škole "Kosta Manojlović", Gvozdenu Erakoviću.

Na svečanosti povodom Dana grada 407 poljoprivrednika koji su pretrpeli štetu od grada popunilo je formulare za subvencije. Grad je odvojio 100 miliona za ovu namenu.

- I ovo je dokaz da se okrećemo ka poljoprivredi u koju ćemo svake godine ulagati najmanje po 100 miliona - rekla je radonačelnica.

- Ulagaćemo u protivgradne mreže i sisteme navodnjavanja, a evo, mogu i da najavim da će u 2017. početi realizacija kapitalnog projekta "Udovički plato".

- Mnogo toga nas očekuje i u narednoj godini. Sve su to kapitalni projekti koji će u potpunosti izmeniti Smederevo - obećala je dr Jasna Avramović , i saopštila i lepu vest:

- u Smederevu će posredstvom fonda prekogranične saradnje Rumunija - Srbija, uskoro početi realizacija dva projekta ukupne vrednosti preko 800.000 evra.

Prvi se odnosi na nabavku profesionalne opreme za delovanje u vanrednim situacijama, a drugim će, popularizacija sportova na vodi biti realizovana izgradnjom i pokrivanjem još jednog bazena u Smederevu.

(Telegraf.rs)