Primetio je crvene fleke na telu. Lekari iz Beograda i Ljubljane su ih pogledali i uništili mu život OVIM REČIMA

U tom trenutku dužina trajanja bolesti bila je maksimum dve godine. Nakon toga se umiralo u svih sto odsto zabeleženih slučajeva. Niko nije znao kako se opaki virus leči, niti kako treba da se ponaša u slučaju izloženosti. Nije se znalo ništa o HIV-u

Prvi slučajevi HIV infekcije u Beogradu prijavljeni su tek 1987. godine. Slučajeva zaraze bilo je ranije - 1984. i 1985. godine, kada je u stvari zvanično dijagnostikovana HIV infekcija. Prema podacima iInstituta za zarazne i tropske bolesti, u Beogradu sida postoji još od 1981. godine.

PRONAĐENA VAKCINA PROTIV HIV-a? Ovo bio mogao da bude "poslednji ekser na kovčegu" ove bolesti

Godine 1983. u martu mesecu u Beograd je stigao dopis od Svetske zdravstvene oganizacije sa pitanjem da li, i koliko ima u SFRJ obolelih od nove bolesti AIDS. Naši imunolozi prvi put su čuli za tako nešto, pa su počeli da ispituju o čemu se radi. Brzo su ustanovili da je reč o dve bolesti koje se najčešće pojavljuju kod mladih homoseksualaca.

Baš u to vreme, Vojnomedicinska akademija u Beogradu imala je mogućnost testiranja imunološke sposobnosti, pa je veoma brzo ustanovljeno da je reč o ozbiljnoj bolesti.

U tom trenutku dužina trajanja bolesti bila je maksimum dve godine. Nakon toga se umiralo u svih sto odsto zabeleženih slučajeva. Niko nije znao kako se opaki virus leči, niti kako treba da se ponaša u slučaju izloženosti. Nije se znalo ništa o HIV-u.

Danas je svetski Dan borbe protiv side

Brzo je oformljena grupa stručnjaka koja se bavila ovim problemom. Prvi sastanak ručnjaka sa ciljem da se razmatraju pitanja drastičnog gubika imuniteta održan je 22. decembra 1983. godine, a u januaru 1985, imenovana je Komisija za borbu protiv side sa dr Brankom Počekom na čelu.

Beograđanin je primetio pečate po telu

Prvi zvanično zabeležen slučaj HIV-a u SFRJ bio je u julu 1985. godine. U pitanju je muška osoba, starosti 35 godina, izuzetno obrazovana i elokventna. Čovek je govorio više jezika i često putovao u inostranstvo. Tog leta su mu se pojavili crveni pečati po telu, pa je otišao na kožnu kliniku. Posle opsežnih pregleda upućen je na VMA, odatle na Institut za infektivne i tropske bolesti Beograd i Mirkobiološki institut u Ljubljani, kako bi zajedničkim snagama i pojedinačnim dijagnozama ustanovili da se radi o "ispoljenom obliku side sa predominantno izraženim oportunističkim tumorom, Kapošijevim sarkomom".

Čak 40 odsto zaražene populacije HIV virusom ne zna da je obolelo!

Kada je gospodin zatražio stručni savet, rečeno mu je da boluje od side, ali ne i kako to može da se leči. Kako je bio svetski putnik, odlučio je da ipak stručnu pomoć za svoju boljku potraži u inostranstvu.

Još je ’84. godine prepoznat prioritetni značaj edukacije i napravljena komisija, prvo na VMA, pa u JNA i odmah se počelo sa predavanjima, sa edukacijom. Ono što je najvažnije, jeste permantentna edukacija na svim nivoima, oblastima i profesijama. Jer, svi mi imamo, ranije ili kasnije, češće ili ređe, seksualne odnose, a treba da znamo da je jedina moguća zaštita kondom. Jer, sida se uzima, a ne dobija.

Svetski dan borbe protiv side, 1. decembar, obeležava se danas nizom manifestacija u Srbiji i širom sveta.

(Telegraf.rs)