Najezda medveda u Makedoniji: Divlje zveri izleću na put, kradu med i ruše sve pred sobom!

Broj medveda se znatno povećao od kada je ova divlja životinja zakonom zaštićena

Vozač i putnici automobila „alfa romeo“, čija imena nisu saopštena, imali su ludačku sreću kada im je preksinoć, na putu Bitolj – Kičevo, kod sela Kozica, na zapadu Makedonije, pred vozilo izletela mečka.

Vozač, kako je izjavio Stefan Dimovski, portparol SUP Ohrid, nije imao vremena da ukoči, pa je direktno udario u divlju životinju i na mestu je usmrtio. Putnici u autu su ostali nepovređeni, ali je na vozilu pričinjena znatna materijalna šteta.

Ovo nije prvi put da vozači naleću na mečke. Pre nepuna tri meseca, na autoputu Skoplje – Tetovo, blizu naplatne rampe kod sela Grupčnin, dogodila nesvakidašnja saobraćajna nesreća. Sudarli su se kombi, koji je vozio A.F. iz Skoplja, i automobil „seat leon“ za čijim volanom je bio M.V. Auto je potom udario u mečku koja se našla na putu. Životinja je poginula, a M.V. i njegova saputnica L.M. su sa teškim povredama prebačeni u bolnicu u Skoplje.

Žitelji ovog regiona Makedonije ističu da se u njihovom kraju znatno povećao broj ovih divljih životinja od kada je mečka zakonom zaštićena.

Mečke se mogu videti i u blizini seoskih kuća, pa čak i u dvorištima, a najviše štete čine pčelarima u selima Kozica, Svinjišta, Crsko, Prostranje, Belica i drugim ruralnim sredinama u ovom regionu.

Gotovo da nema sela u tom delu Makedonije koje nisu posetile gladne mece. Zveri ruše metalne ograde, bodljikave žice i sve što im se nađe na putu samo da bi došle do slatkog plena iz košnica. Najviše štete, i to zimi, kome su mečke više puta poharale košnice, pretrpeo je pčelar Mende Nikolovski, koji ima preko 90 košnica pored Streževskog jezera.

- Mečka ili mečke su mi do sada više puta ulazile u pčelarnik. Postavio sam ogradu od pletene žice, ali to za nju nije bio problem. Aj što se gostila sa medom, već mi je napravila i veliku štetu. Prevrtala je košnice, pa su pčele uginule na hladnoći - žali se Nikolovski.

Nakon poslednjeg napada ogladnelih meca, ovaj mladi pčelar je postavio reflektore i sirene koje se pale na senzor pokreta u nadi da će bar izvesno vreme biti miran od nasrtljivih mečki.

Njemu su i ranije mečke ulazile u pčelarnik, pa je radi toga vodio sudski spor sa državom tražeći nadoknadu štete.

Pčelari iz bitoljskog kraja kažu da zbog čestih napada mečki više nisu u stanju da čuvaju košnice u atarima sela ispod planine Pelister, pogotovo u Nižepole, Dragaš, mestu Čagor, streževskom kraju, pa i u Demir Hisaru.

- Država treba da evidentira koliko mečki ima u zemlji i da vodi računa o njihovoj ishrani, a ne da mi pčelari plaćamo ceh. Čak i u Turskoj, ako se primeti povećan broj mečki u jednom regionu, one se uspavljuju i transportuju 400 kilometara dalje da bi se izbalansirao njhov broj u prirodi. I Makedonija treba da krene njihovim stopama - kažu makedonski pčelari i dodaju da se, recimo, u Nemačkoj mečke prehranjuju i redovno im se nosi hrana u prirodu.

Ogladneli medvedi ne napadaju samo pčelinjake, već i ribnjake u Makedoniji. Ne tako davno, na udaru gladne mece je bio i ribnjak Blagoja Kotevskog u selu Nižopole kod Bitolja. Gozba ogladnelog medveda je trajala ceo vikend. Nezvani gost je pojeo više od sto kilograma ribe, a gazdi Blagoju nije ostavio ni jedno parče.

Pelisterska mečka je zakonom zaštićena. Zbog ispražnjenog ribnjaka Kotevski nije tužio državu poučen lošim iskustvom pčelara koji vode maratonske sudske sporove u dokazivanju šteta koje su im počinile mečke gosteći se u njihovim košnicama.

(D.J.)