Jedna od najopasnijih bakterija pronađena u vodi u Pančevu

I u junu 2015. bila je zabranjena upotreba vode u ovom gradu

Voda u Pančevu u nekoliko navrata ove godine sadržala je bakterije opasne po ljudsko zdravlje, pokazalo je istraživanje koje je objavio Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Mračna tajna roštilja: Radnica sa kioska nam otkrila veliku prevaru sa senfom, šta ide u meso i čime razblažuju pavlaku

Kako se vidi iz analiza koje je VOICE dobio od nadležnih institucija u Pančevu, voda iz vodovodne mreže od januara do avgusta ove godine sadržala je u nekoliko navrata bakterije Pseudomonas aeruginosa, ali i koliformne bakterije, odnosno streptokoke fekalnog porekla.

Prisustvo ovih bakterija prema odredbama Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće nije uopšte dozvoljeno.

Kod čoveka Pseudomonas može da izazove različita oboljenja, od infekcije oka, uha i respiratornog trakta, pa sve do sepse.

Jedan je od najčešćih uzročnika infekcija kod pacijenata koji se nalaze u bolnicama, pa pacijenti koji su već veoma bolesni mogu da umru od Pseudomonas infekcije.

Bakterija može da se prenese u bolnicama preko ruke zdravstvenih radnika ili od bolničke opreme koja se ne čisti.

Vrlo blage bolesti, kao što su osip i infekcija uha, mogu se javiti kod zdravih osoba nakon izlaganja kadama i bazenima koji su neadekvatno hlorisani.

BAKTERIJE LOKALNOG KARAKTERA

U JKP Vodovod i kanalizacija u Pančevu, kojem Zavod za javno zdravlje dostavlja rezultate analiza, rekli su da su detektovane bakterije u januaru i julu ove godine bile "lokalnog karaktera", a posledica su nekorišćenja unutrašnjih instalacija i loše higijene na mestu uzimanja uzorka.

- Voda za piće u distributivnoj mreži je odličnog kvaliteta. Nijedan vodovod nema savršene rezultate o čemu su publikovani razni radovi - naveli su iz Vodovoda.

Lokalna vlast je u aprilu i junu prošle godine zabranila vodu za upotrebu, i to zbog povećanog nivoa hlora, a ispostavilo se da je voda hlorisana upravo zbog pojave bakterije iz roda Pseudomonas, a nakon zabrane upotrebe vode, alarmiran je i Gradski štab za vanredne situacije, a direktorka Vodovoda podnela je ostavku.

Voda je u Pančevu bila zabranjena za upotrebu i u junu prošle godine zbog sumnje da je povećana koncentracija trihalometana u vodi.

(Telegraf.rs/Beta)