"ON JE NJEGOV KLON I POTROŠNA ROBA": Kritičari tvrde da novi italijanski premijer služi Renciju kao marioneta

Đentolini je inače poreklom aristokrata, ali je odbacio svoje dvostruko plemićko prezime kada je na fakultetu postao levičar

Paolo Đentiloni postaće peti italijanski premijer u pet godina, a to može da zahvali nepokolebljivoj lojalnosti dosadašnjem predsedniku vlade Mateu Renciju.

Poslednji Rencijev pozdrav: Emotivnom porukom se oprostio od prijatelja i kolega (FOTO)

Đentolinija, šefa italijanske diplomatije poslednje dve godine, predsednik Sežo Matareli je zadužio da u nedelju formira novu vladu koja bi trebalo da vodi zemlju do redovnih izbora 2018. godine.

O njegovoj vladi će se glasati u parlamentu sledeće nedelje, a ako i preskoči tu prepreku svejedno bi mogao da ostane na dužnosti samo nekoliko meseci.

Dolazak na vlast ovog staloženog i skromnog političara levice bio je brz. Kažu da je u karijeri napravio više prijatelja nego neprijatelja i da ga svi doživljavaju kao pouzdanog, pre nego nadahnutog lidera.

2014. godine dobio je na upravu spoljne poslove. Tako mu je Renci zahvalio jer ga je podržao u borbi za liderstvo Demokratske strane pre dve godine. Kritičari smatraju da je izabrao Đentolinija da bi mogao da vuče konce iza scene.

- On je klon Rencijev, nema harizmu i potrošna je roba. Biće premijer nekoliko meseci, neće ugroziti Rencija koji se sprema za povratak - rekao je jedan od lidera Pet zvezda Alesandro Di Batista.

Analitičari u Đentilonijevoj vladi očekuju samo površne promene u odnosu na Rencijevu.

Đentolini je inače poreklom aristokrata, ali je odbacio svoje dvostruko plemićko prezime kada je na fakultetu postao levičar.

Diplomirao je na fakultetu političkih nauka i bavio se novinarstvom. 2001. godine postao je zastupnik u parlamentu, pet godina kasnije postao je ministar komunikaija, ali nije uspeo da sprovede ni jednu medijsku reformu. Rencijev poziv 2014. godine vratio ga je u život. Kažu da je kao ministar spoljnih poslova radio dobro i pokazao se sposobnim.

(Telegraf.rs / Hina)