Nešto se čudno dešava sa Suncem! (VIDEO)

Otkrivena je radijacija koja usporava rotaciju Sunca.

Rotacije Sunca usporavaju i astronomi pokušavaju da otkriju zašto se to događa kao i to kakav uticaj će imati na Zemlju

JEZIVE TVRDNJE: Očekuje nas VATRENI PAKAO u kojem će nestati sav život na našoj planeti (VIDEO)

Sunce rotira oko svoje ose jednom mesečno. Pre dvadeset godina otkriveno je da spoljašnji deo rotira sporije od unutrašnjeg, a u poslednjim istraživanjima su naučnici napokon shvatili zašto se to događa, prenosi poljski portal Interia.

- Sunce neće zaustaviti da se rotira uskoro, ali smo otkrili da ista radijacija zbog kojeg Zemlji preti globalno zagrevanje, usporava rotaciju sunca - rekli su naučnici.

Sunce se ne rotira oko svoje ose na isti način kao i Zemlja. Različiti regioni zvezde rotiraju se na različiti način, sve zavisi koliko su udaljeni od centra zvezde. Da bi otkrili šta se dešava naučnici su pregledali podatke koje je satelit Solar Dinamik Observatorije prikupljao zadnje tri ipo godine.

Astronomi su ustanovili da spoljna strana zvezde rotira sporije zbog tzv. fotoelektričnog efekta. Sličan je efektu Pointing - Robertson, inhibicije malih nebeskih tela u blizini zvezde, apsorbcije i ponovne emisije zračenja. Isti efekat se verovatno može videti u blizini drugih zvezda u svemiru.

Pravo pitanje je da li usporavanje rotacije sunca utiče na magnetsko polje zvezde, što je povezano sa solarnim bakljama. A ovi poslednji imaju realan efekat na Zemlju, te će naučnici pokušati da odgovore na ova pitanja u skorijoj budućnosti.

Video snimak možete pogledati OVDE.

(Telegraf.rs)