Rezolucija o Krimu usvojena u UN, Srbija glasala protiv

U rezoluciji se od generalnog sekretara UN traži da pronađe način za pristup međunarodnih posmatračkih misija za ljudska prava na Krim

Generalna skupština UN usvojila je rezoluciju kojom se poziva na međunarodno posmatranje situacije u oblasti ljudskih prava na Krimu.

PREOKRET NA KRIMU: Rusija neće napasti Ukrajinu jer je već napravila ovu užasnu grešku

Autor nacrta rezolucije je Ukrajina. Nacrt je na glasanju dobio podršku 70 zemalja, 26 je bilo protiv, a 77 uzdržanih. Svoj glas za nacrt dala je većina evropskih država, kao i SAD, a protiv su bile Rusija, Srbija, Kina, Indija, JAR, Jermenija, Kuba, Kazahstan, Belorusija i niz drugih zemalja, prenosi Sputnik.

U rezoluciji se od generalnog sekretara UN traži da pronađe način za pristup međunarodnih posmatračkih misija za ljudska prava na Krim.

U dokumentu se poziva Rusija da obezbedi pristup na Krim međunarodnim misijama i nevladinim organizacijama za ljudska prava. Navodi se da je „međunarodno prisustvo na Krimu neophodno da bi se sprečilo dalje pogoršanje situacije“.

U dokumentu se osuđuju „povrede prava stanovnika Krima“ uključujući i „krimske Tatare, kao i Ukrajince i lica koja pripadaju drugim etničkim i verskim grupama“.

Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nazvao dokument koji je predložio Kijev „beskorisnim propagandnim letkom“ koji nema nikakve veze sa realnom situacijom na poluostrvu i interesima njenih stanovnika.

(Telegraf.rs)