SELO KAO IZ BAJKE, A U SRBIJI: Nema slađeg mesta na svetu trenutno (FOTO)

Učiteljica u seoskoj osnovnoj školi Piroška Berta, došla je na ideju da se napravi medeno selo od slatkih kućica

Da slatke medene kuće iz bajke Ivica i Marica zaista postoje, uverili smo se kada smo pronašli čitavo selo medenih kuća napravljenih povodom adventskih svečanosti i Božića koji se proslavljava 25.decembra po Gregorijanskom kalendaru.

U ovom selu žive oni koji zaboravljaju, ali njih niko ne zaboravlja: Žive sasvim normalno, a ne znaju jednu važnu stvar (VIDEO)

Šesnaest remek dela napravljenih od testa za medenjake izložena su u etno kući "Torontal“ u Ruskom Selu u blizini Kikindi i plod su talentovanih i kreativnih žena iz ovoga mesta, koje svake godine veliki hrišćanski praznik obeležavaju u svečanoj i prazničnoj atmosferi.

Do sada su izlagale svoje ručne radove, gde su povodom novogodišnjih i Božićnih praznika ručno heklale, vezle i tkale male ukrase.

Međutim, ove godine učiteljica u seoskoj osnovnoj školi Piroška Berta, došla je na ideju da se napravi medeno selo od slatkih kućica:

Božić je praznik pun rituala i simbolike, a pre svega narodnih običaja. Pravljenje tradicionalnih medenjaka povodom Božića i Badnjeg Dana je običaj koji svaka porodica poštuje.

- Slatki medeni kolači u raznim oblicima deo su naše novogodišnje svečanosti. Ove godine po prvi put odlučila sam da pozovem sve vredne domaćice da se oprobaju u pravljenju slatkih kuća, a zatim i da napravimo izložbu "medeno selo“.

Ponosna sam na na naše domaćice koje su pokazele kreativnost i volju - rekla nam je gospođa Berta.

Male i velike kuće, kućice sa ogradom i jelkama, seoska crkva, pa čak i Vatrogasni dom blještali su u adventskoj nedelji u malom medenom selu.

Beli stolnjak koji je predstavljao snežni prekrivač dopunio je prazničnu atmosferu u ovom najslađem selu u Srbiji, dok su svetlucave lampice predstavljale ulično osvetljenje malog medenog sela.

Ildiko Lacko, napravila je medenu kuću sa ogradom, dvorištem, jelkom i bunarom:

- Testo pravimo kao za medenjake, ne sme biti ni previše mekano, koristim stari tradicionlani recept u koji se stavlja cimet i mleveni karanfilić, a neko stavi i mešavinu začina napravljenih baš za medene kolače - kaže Ildiko.

Ova vredna domaćica objašnjava da je ceo proces pravljenja medenih kuća zahtevan. Jedan dan se peku kore po tačno određenom šablonu koji je sama pravila:

- Uzmete malo tvrđi karton i na njemu napravite šablon kakav želite, morate paziti da se testo suviše ne prepeče. Sledećeg dana spajate kućicu od jestivog lepka koji se pravi od belanaca i šećera u prahu. Ukrašavanje kućice radite onako kako vi želite, neko stavlja i šarene bombone, ali ja sam želela da sve bude u prazničnom duhu - priča ona.

Nikoleta Pataki sa svojim suprugom napravila je najveću medenu kuću u ovom selu. Njena slatka kuća sa prostranim dvorištem, ogradom, borovima i jelkicama pravo je slatko remek delo:

- Utrošila sam nekoliko kilograma šećera, brašna. Za moju slatku kućicu stavila sam mešavinu začinu za medenjake. Kuću sam sama smislila, a pravila sam je punih sedam dana. Najteže je oblikovanje, sečenja a potom lepnjenje, jednom kada zalepeite, a šećer se brzo sa belancima lepi više ne možete da prepravljate - kaže nam Nikoleta koja je prava umetnica u pravljenju medenjaka u raznim oblicima.

Ovaj put vrednim domaćicama pridružile su se i žene iz susednog mesta Nova Crnja, koje su u ovo slatko selo donele crkvu.

Ovaj put imali smo potpuno uređeno selo sa vatrogasnim domom i crkvom.

Kako bi dočarale novogodišnje praznike koji se ne mogu zamisliti bez snega, svaka kuća posuta je belim šećerom u prahu, jer kako kažu u ovom malom slatkom mestu sneg je već uveliko pao.

Tradicionalne medene kuće prvi put napravio je pre više od sto godina jedan pekar iz Nemačke po uzoru na medenu kuću iz bajke Ivica i Marica, od tada one postaju nezaobilazan jestivi ukras koji se najčešće neguje i pravi u rimokatoličkim društvima, najčešće povodom Božića.

Običaj je da se medene kuće čuvaje do idućeg Božića kada se prave nove i predstavljaju simbol mira i sreće u svakom domaćinstvu.

Medeno selo, kako su nam rekle vredne domaćice prvi put je ove godine napravljeno u Banatu i u njihovom udruženju "Torontal“.

Naredne godine očekuje se da će selo biti veće za više medenih kuća koje svakako predstavljaju radost svima koji još uvek veruju u bajke.

(Dragana Starčević)