Dovezli devetomesečnu bebu sa opekotinama od petardi: Užas u Tiršovoj, koji se ne sme ponoviti!

Najmlađi pacijent je beba od devet meseci koja je zbog nepažnje starijeg brata zadobila lakše opekotine po telu

Svakog decembra upozorava se na štetne posledice pirotehničkih sredstava, pa ipak desetine uglavnom mladih, u Novu godinu uđu u zavojima baš zbog petardi, raketa i vatrometa.

Beograđanin zapanjio komšije: Ne bacajte petarde. Bio sam u ratu, mogu da uzvratim vatru! (FOTO)

Dr Borko Stojanović sa Univerzitetske dečje klinike Tiršova za RTS kaže da u proseku dnevno pomoć zatraže dva pacijenta. Stojanović je rekao da se ove godine primećuje trend smanjenja povreda od petardi, ali da najrizičniji dani tek predstoje.

- Najugroženije su šake, prsti, lice i oči, to su povrede od različitog spektra, najblaže opekotine pa sve do potpunog gubitka vida, amputacije prstiju šake, trajni invaliditeti - rekao je Stojanović.

Od nekih težih slučajeva koje pamte lekari bolnice u Tiršovoj, Stojanović je istakao slučaj trinaestogodišnjeg dečaka koji je zbog prerane eksplozije više petardi izgubio četiri prsta desne šake, što je, kako je rekao, ozbiljan trajni invaliditet.

- Najmlađi pacijent je beba od devet meseci, koja je zbog nepažnje starijeg brata zadobila lakše opekotine po telu od eksplozije petarde u svojoj blizini - rekao je Stojanović.

Govoreći o novom trendu gde se petarde pale u blizini stakla, Stojanović je rekao da je bilo i tih slučajeva, i da se u takvim situacijama povrede koje nastaju zbog eksplozije komplikuju raspršivanjem stakla.

- Često su stradale oči, povrede lica, ozbiljne povrede koje smo morali i da operišemo - dodao je Stojanović.

Tokom novogodišnjih praznika kada se najviše koriste pirotehnička sredstva stradaju i kućni ljubimci. Svake godine od srčanih udara strada 5.000 kućnih ljubimaca.

Podsetimo, nedavno je u Sloveniji dečak ostao bez ruku zbog igre s petardama.

Dodajmo još da grupa Novosađana svake nedelje sa Trga slobode šalje apel na građane da ne bacaju petarde, kao i da oko 5.000 pasa godišnje umre zbog srčanog udara.

(Telegraf.rs)