Uhapšeni sudija ostaje član VSS

Blagoje Jakšić može da bude razrešen samo ako bude pravosnažno osuđen za zloupotrebu službenog položaja

Visoki savet sudstva je utvrdio da nisu ispunjeni uslovi za razrešenje člana tog saveta, uhapšenog sudije Blagoja Jakšića. Sudija tvrdi da mu prete likvidacijom.

Sudija u pismu navodi da ima saznanja o "intreresantnoj dimenziji reforme pravosuđa". "Pismo je veoma zabrinjavajuće", kažu u Društvu sudija.

Jakšić je uhapšen 22. septembra 2011. pošto mu je VSS istog dana ukinuo imunitet. Od tada se nalazi u pritvoru, a Specijalni sud još nije odlučio o predlogu njegovih advokata da mu se uz jemstvo ukine pritvor.

"U konkretnom slučaju nisu ispunjeni uslovi za pokretanje postupka za prestanak funkcije člana Saveta razrešenjem koji su propisani Zakonom o VSS-a, kao ni uslovi za pokretanje postupka razrešenja sa sudijske funkcije propisani Zakonom o sudijama", navodi se u zaključcima Saveta.

Sudija Jakšić je suspendovan zbog krivičnog postupka koji se vodi protiv njega, a VSS može da ga razreši samo ukoliko Jakšić bude osuđen i to po pravosnažnosti presude.

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević rekla je za Radio B92 da je Jakšić od dolaska u Visoki savet sudstva bio izložen pritiscima koji su za cilj imali da ga "stave pod kontrolu" i da su "vršeni pritisci i na Jakovljevićevu porodicu".

Ona je dodala da je potrebno što pre razjasniti rad Visokog saveta sudstva i slučaj sudija Jakšića.

"Sudovi ne mogu da rade u nepotpunom sastavu. Mogu da donose odluke većinom glasova ali ne mogu raditi ako nemaju pun sastav. Ovo nije obićan slučaj i treba ga razjasniti. Od ovog slučaja zavisi rad Visokog saveta sudstva, zavisi pozitivna ocena okandidaturi Srije za EU", rekla je Boljević.

On je do hapšenja radio kao sudija Prekršajnog suda u Beogradu. Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti Jakšića da je sa saradnicima pribavio protivpravnu korist 20 miliona dinara, dok je bio na čelu Opštinskog suda u Kosovskoj Mitrovici.

Pritvoreni član VSS-a Blagoje Jakšić, koji je optužen za zloupotrebu službenog položaja, poslao je pismo Društvu sudija Srbije i Udruženju javnih tužilaca u kome tvrdi da je protiv njega pokrenut "izrežiran progon".

"Isto tako, izrežiran je i krivični postupak u kojem sam, suprotno svim važećim normama i nespornim dokazima lišen slobode", napisao je Jakšić, i dodao da "režiseri i izvršioci javnog žigosanja...preduzimaju postupke i radnje suprotno važećim zakonima i sa ciljem da me i definitivno ućutkaju, ne prezajući ni od fizičke likvidacije".

Jakšić navodi da je o svom pismu obavestio ambasadora EU u Srbiji Vensana Dežera, ombudsmana i parlament.

"Želim da i vama ukažem na svu ozbiljnost situacije u kojoj se nalazim i u kojoj je sudija Milimir Lukić uopšteno govorio u svojoj pismenoj ostavci. U ovom pismu ne mogu iz lične bezbednosti da govorim o konkretnim događajima, načinu i vremenu vršenja pritisaka, i o licima koja su u tome učestvovala. To nisam učinio ni u pismima koje sam uputio navedenim institucijama. Moja saznanja mogu da daju jednu vrlo značajnu dimenziju na proces reforme pravosuđa" naveo je bivši član VSS-a.

Izvor: B92