Ušli smo u masonski hram u Beogradu: Pokazali su nam kako izgleda tajni obred s povezom na očima (FOTO) (VIDEO)

- Prvi učenički rad novoprimljenog brata učenika jeste da klekne na levo koleno i da čekićem sa zašiljenim vrhom, udari u jednom ritmu u ovaj neobrađeni kamen čime je simbolično započeo rad na sebi - rekli su nam u hramu.

Posetili smo regularnu Veliku ložu Srbije, centralni hram u Beogradu, gde su nam ispričali sve o nastanku slobodnih zidara i pokazali tajni ritual inicijacije. 

 SRBIJA DOBILA NOVU MASONSKU LOŽU! Nose ime KRALJA JUGOSLAVIJE, a na njenom čelu nalazi se srpski političar

 NAJLEPŠA VEST OVE GODINE: Za prvo dete 100.000 dinara!

Stolice prekrivene crvenim, crnim i belim platnima, lusteri sa svećama i zlatni stubovi poput onih antičkih sa svećnjacima u središtu prostorije, a na zidovima masonski simboli i srpska zastava, ukazali su nam se pred očima kada smo zakoračili unutra.

- Kandidata dovode u hram sa povezom na očima zato što nema pravo da vidi braću masone ni gde je došao sve dok ne postane mason. On biva podvrgnut različitim ispitivanjima od strane starešine i tzv."putovanjima iskušenja" koja na simboličan način prikazuju na kakva smo iskušenja nailazili u životu i da li smo uspeli da im odolimo - rekao nam je naš domaćin, Zoran Đukanović iz regularne Velike lože Srbije.

On objašnjava da na tim "putovanjima iskušenja" kandidat saznaje šta znači bratska ljubav pošto mu povremeno uskače u pomoć neko od braće.  

- Prvi učenički rad novoprimljenog brata učenika jeste da klekne na levo koleno i da čekićem sa zašiljenim vrhom, udari u jednom ritmu u ovaj neobrađeni kamen čime je simbolično započeo rad na sebi, a cilj je da od tog kamena napravi jednu savršenu kocku koja će biti ugrađena u zidine hrama čovečnosti.

Đukanović dodaje da je svestan da kada se to tako kaže to zvuči pomalo sektaški, ali da je to zapravo samo simbolika. 

- Niko nije savršen i logično je da se trudiš da od sebe napraviš boljeg čoveka. I svi smo mi neki grubi, neobrađeni kamen. Ali što više radiš na sebi, što se više preipituješ to je taj kamen uglačaniji.

Ostatak priče pogledajte u videu.

(Telegraf.rs)