TRAMP ODGOVORIO: Hakerski napadi apsolutno nisu imali efekata na ishod izbora!

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp saopštio je danas da bilo kakvi pokušaji hakerskih napada "apsolutno nisu imali efekata" na ishod predsedničkih izbora u SAD.

Palma ide na inauguraciju kod Trampa

On je, nakon sastanka sa liderima američkih obaveštajnih službi, najavio da planira da imenuje tim koji će sastaviti plan za borbu protiv sajber napada u roku od 90 dana od njegove inauguracije 20. januara.

- Dok Rusija, Kina i druge zemlje, strane grupacije i pojedinici stalno pokušavaju da prodru u sajber infrastrukturu naših vladnih incistucija, biznisa i organizacija, uključujući Demokratski nacionalni komitet, apsolutno nije bilo efekta na ishod izbora, uključujući činjenicu da nije bilo nameštanja sa glasačkim mašinama - naveo je Tramp u saopštenju, preneo je Rojters.

Tramp je objavio saopštenje ubrzo nakon što su ga lideri obaveštajnih službi izvestili o navodnim pokušajima ruskog hakovanja u cilju uticanja na predsedničke izbore u SAD, koji su održani u novembru prošle godine. Tramp, međutim, tada nije naveo da li je saglasan sa zaključcima tog sastanka.

Tramp je ranije danas odbacio tvrdnje o ruskim hakerskim napadima za vreme predizborne kampanje u SAD kao "politički lov na veštice", objavio je "Njujork tajms", uoči sastanka Trampa sa predstavnicima obaveštajnih agencija tim povodom.

Ranije je objavljeno da Tramp planira da se danas sastane s direktorima CIA, FBI i Nacionalne obaveštajne službe, a da će tema brifinga biti konačni izveštaj američkih obaveštajnih službi o pitanju ruskog hakovanja američkih političkih grupa i pojedinaca.

Trampov portparol Šon Spajser novinarima je rekao da je na sastanku sa Trampom u Njujorku učestvovao direktor CIA Džon Brenan, direktor FBI Džejms Komi i direktor Nacionalne obaveštajne službe Džejms Klaper.

(Telegraf.rs)