KO JE OVO OČEKIVAO: Iznenađujuće priznanje, a onda i izvinjenje američkih zvaničnika

Ove diskriminacije datiraju još iz 1940. godine, a Stejt department je samo jedno od odeljenja koja su delovala na sličan način

Pripadnicima LGBT zajednice Stejt department uputio je izvinjenje zbog decenijske diskriminacije zaposlenih. Izvinjenje je uputio američki državni sekretar Džon Keri.

Moreuz se sužava, talasi nikad jači: Američki razarač pucao na brodove iranske garde, helikopter ispalio dimnu bombu!

- Ovakvi postupci su bili pogrešni tada, baš kao što su pogrešni i sad, i zato se izvinjavam svima koji su to u prošlosti morali da trpe - rekao je Keri.

Dok je hvalio ono što je Stejt department uradio za zaposlene širom sveta, nije mogao da se ne osvrne i na to da su neki zaposleni pripadnici LGBT zajednice bili primorani da daju otkaz, ili su - zbog seksualne orijentacije - na razgovoru za posao bili odbijeni odmah.

Ove diskriminacije datiraju još iz 1940. godine, a Stejt department je samo jedno od odeljenja koja su delovala na sličan način. Javno izvinjenje od Kerija traženo je poslednjih nekoliko nedelja.

Još u novembru, senator demokrata, Ben Kardin, koji predsedava Odborom za spoljne odnose američkog Senata, napisao je pismo Keriju. Tada je od njega tražio da preduzme korake kako bi se ispravila užasna mrlja u američkoj nacionalnoj istoriji u kojoj je stotine radnika Stejt departmena otpušteno iz službe zbog svoje seksualne orijentacije.

(Telegraf.rs)