Jedna od najlepših plaža na Jadranu može da nestane. Uništiće je, svi su ogorčeni onim što niče na njenim stenama (VIDEO)

Konavljani smatraju da će se jedna od najlepših plaža u Hrvatskoj uništiti ako se hidroeletrana izgradi

Meštane Konavala uznemirila je vest da se na plaži ispod konavoskih stena planira gradnja hidroelektrana. Upravo ta plaža nebrojeno je puta proglašena jednom od najlepših u Hrvatskoj, piše Dnevnik.hr.

Magična plaža na Jadranu krije UŽASNU TAJNU: Tamo se ljudi opasno razbole, mnogi ne prežive (VIDEO)

Do 16. januara građani se o projektu mogu izjasniti Ministarstvu okoline, a za to su saznali tek 10-ak dana pre isteka roka. Županija i Opština obećavaju da će tražiti detaljne analize. Pasjača je plaža skrivena pod konavoskim stenama, u Popovićima.

- Svi su ogorčeni projektom. Članovi mesnog odbora tražiće da investitor predstavi svoj projekt i da to organizuje i Opština Konavle, jer je zadužena za prostorni plan, i da se o tome raspravlja - kaže Pero Kojan iz Popovića.

O projektu stanovnici ne znaju ništa. Tek da Ministarstvo okoline traži da se javnost izjasni o tome treba li za projekat studija uticaja na okolinu. Konavljani smatraju da će se jedna od najlepših plaža u Hrvatskoj uništiti ako se hidroeletrana izgradi.

Iz Opštine koja je ovakav projekt uvrstila u svoj prostorni plan poručuju - treba nam studija.

- Ne bi bilo dobro da se nešto uništava nauštrb nečega drugoga, nama nije ta proizvodnja struje neminovna, imamo i projekat vetroparka, ali ako to nešto donosi dobro, mi ćemo stati na stranu toga, a ako ne donosi dobro, onda ćemo stati na stranu da nismo zadovoljni - kaže Luka Korda (HDZ), načelnik Opštine Konavle.

Tvrdi da Opština nije upoznata s novim projektom.

- Nikakvog dopisa nemam, nemamo nikakve koordinacije da kažemo da se traži od nas neko mišljenje.

No dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić (HDZ) kaže - ministarstvo traži mišljenje. I Županija će tražiti studiju uticaja na okolinu.

- Po meni bi bilo opasno da se ne izradi ta studiju jer bi se onda izbegla konsultacija s građanima.

Privatni investitor planira da izgradi protočnu, podzemnu hidroelektranu s podzemnom mašinskom radionicom - potez od dva kilometra između Konavoskog polja i mora, gde već postoji tunel. I Opština i Županija poručuju - uvažićemo mišljenje stanovnika Konavala.

Pogledajte kako izgleda plaža Pasjača:

(Telegraf.rs)