Racije širom Nemačke, traga se za desničarima koji su planirali da napadnu policiju, azilante i Jevreje

Osumnjičeni su se uglavnom povezali preko društvenih mreža i vlasti pretpostavljaju da su počeli planiranje oružanih napada u proleće 2016. godine

Nemačka policija pretresla je danas 12 lokacija širom zemlje u okviru istrage protiv jedne ekstremne desničarske grupe osumnjičene za planiranje napada na policiju, azilante i Jevreje, saopštila je kancelarija saveznog tužilaštva.

Velika racija u leglu džihadista: Evropska Raka nije spavala, policija pretresla svaki ugao (FOTO) (VIDEO)

U akciji učestvuje 200 policajaca, a u saopštenju se navodi da su pretreseni stanovi šest osoba osumnjičenih za osnivanje nove grupe i još jedne optužene da je logistički podržavala tu mrežu.

- Cilj racije je prikupljanje novih dokaza o stvaranju jedne formalne grupe, kao i o navodnom planiranju krivičnih dela - navedeno je saopštenju, prenosi Rojters.

Osumnjičeni su se uglavnom povezali preko društvenih mreža i vlasti pretpostavljaju da su počeli planiranje oružanih napada u proleće 2016. godine.

U saopštenju se ne navodi kojoj grupi ekstremista osumnjičeni pripadaju, ali nemački mediji su objavili da je reč o takozvanim "Građanima Rajha" koji ne priznaju institucije savremene Nemačke.

Takođe, belgijska policija privela je danas sedam osoba posle racije širom Brisela u okviru antiterorističke operacije, saopštilo je tužilaštvo.

- Istraga ima veze sa mogućim povratkom sirijskih boraca - navodi se u saopštenju federalnog tužilaštva, preneo je Rojters.

Tokom racije nije pronađen eksploziv, niti oružje. 

Prethodno je tužilaštvo saopštilo da je pretreseno osam stanova. Portparol kancelarije federalnog tužilaštva je istakao da racije nisu povezane sa napadima Islamske države u novembru 2015, niti sa bombaškim napadima u Briselu, marta prošle godine.

Belgijski mediji navode da su u racijama učestvovali pripadnici specijalnih snaga i policijskog odeljenja za borbu protiv terorizma.

(Telegraf.rs / Tanjug)