I danas će još 4 žene u Srbiji oboleti od sumorne bolesti kojoj ne znamo da stanemo na kraj

Nema druge, moramo ovo ozbiljno da shvatimo

Činjenice da je život neprocenjiv i vredan svake borbe, mnoge žene nažalost postanu svesne prekasno! Poražavajući su podaci u Srbiji da od raka grlića materice godišnje oboli 1.244 žena, a čak 482 izgubi život.

Žene, ne ignorišite ove signale, jer možda bolujete od SMRTONOSNOG RAKA koji može da se izleči!

- Ukazali smo i na činjenicu da bi broj obolelih mogao da se smanji za čak 80 odsto uz dobro organizovan skrining program koji ima za cilj otkrivanje bolesti u što ranijoj fazi uz pomoć lako dostupnih i efikasnih preventivnih metoda - rekao je  dr Dragan Pešić, načelnik Centra za prevenciju.

Jedan pregled menja sve!

Ženama se poručije da redovno brinu o svom reproduktivnom zdravlju, a da samo jedan dan u godini odaberu za odlazak kod izabranog ginekologa kako bi uradile preventivni ginekološki pregled. Na ginekološku kontrolu ode tek svaka peta žena.

Pregled inače podrazumeva uzimanje brisa sa grlića materice PAP test, uz pomoć koga je moguće blagovremeno otkriti atipične promene na grliću materice, koje, ukoliko se ne otkriju na vreme i ne uklone, mogu prerasti u karcinom grlića materice.

Rak grlića materice drugi je uzrok obolevanja i četvrti uzrok umiranja od raka kod žena u Srbiji, koja je po broju umrlih od ove bolesti zauzela drugo mesto u Evropi.

(Telegraf.rs)