NEPRAVDA: Dužni fondu zbog neplaćenih doprinosa. Penzioneri plaćaju što poslodavci nisu

Penzionerima nije lako da se pomire sa činjenicom da su ceo život radili, a sada uglavnom jedva sastavljaju kraj s krajem

Sudeći po pismima koja svakodnevno stižu u redakciju Srpskog telegrafa, penzionerima nije lako da se pomire sa činjenicom da su ceo život radili, a sada uglavnom jedva sastavljaju kraj s krajem, ali ono što ih još više muči jeste komplikovana birokratija i nepravda.

Čak 190.000 penzionera nema novu ličnu kartu, ali će penziju ipak moći da podignu i posle januara!

Većina ima problem koji mesecima, pa i godinama ne može da reši. Obilaze šaltere raznih ustanova ili vode opširne i dugotrajne prepiske i vrte se u prazno.

Jedan od najvećih problema kada je PIO fond u pitanju jeste što većina plaća fondu dugove za doprinose koje poslodavci nisu izmirili.

Lepa vest u 2017: Penzionerima u januaru stiže povišica

Odbijaju im od penzije ili im uopšte ne isplaćuju penziju zbog nekog nerešenog duga.

Mnogima uopšte nije jasno kako se desilo da su preko noći postali dužnici. A pritom, reč je uglavnom o ogromnim svotama.

Kada neko kome je određena penzija od 18 ili 20 hiljada dinara odjednom sazna da prvo treba da plati nekoliko stotina hiljada dinara duga, naravno da mu se zavrti u glavi.

Ako pristane da mu se odbija od penzije, mesecima prima "osakaćen" i ovako mali prihod, pa nema ni za osnovne životne potrepštine.

Ako krene da se tuži i sudi, to može da potraje godinama, a od nečega mora da živi - penzije nema, a plata prestala da stiže. I tako, tu se krug zatvara.

Opširnije pročitajte u danšnjem dodataku "Penzioner".

Pored toga:

- Korišćenje bankarskih usluga - Najstariji štede, ali ne uzimaju kredite

- Srpski telegraf u Domu za stare na Voždovcu - Pažnja i ljubav su najvažniji

- Kako da se sačuvate na ledu - Naučite pravilno da padate!

(Telegraf.rs)