Pentagon potvrdio: Ubijen blizak saradnik Bin Ladena i Al Zavahirija (VIDEO)

Pentagon je preuzeo odgovornost za bombardovanje dan ranije u pokrajini Idlibu u kome je "ubijeno 10 ekstremista u zgradi koju je džihadistička mreža koristila za sastanke"

Pentagon je objavio da je u bombardovanju u Siriji 4. februara ubijen Abu Hanija al Masrija, veteran Al Kaide koji se 1980-tih godina priključio ovoj ektremističkoj organizaciji.

OBJAVLJENO BIN LADENOVO PISMO: Nekoliko meseci pre smrti poručio je muslimanima kada mogu da masturbiraju!

Al Masri, ubijen u pokrajini Idlibu, "bio je povezan s Osamom bin Ladenom i s Ajmanom al Zavahirijem", sadašnjim vođom Al Kaide, rekao je u saopštenju potparol Pentagona Džef Dejvis.

- 1980-tih i 1990-tih godina nadgledao je osnivanje i operacije velikog broja Al Kaidinih baza u Avganistanu, gde je novčano, indoktrinirano, uvežbavao i opremao hiljade terorista koji su se posle raširili u toj pokrajini i u svetu - rekao je Davis.

Pentagon je preuzeo odgovornost za bombardovanje dan ranije u pokrajini Idlibu u kome je "ubijeno 10 ekstremista u zgradi koju je džihadistička mreža koristila za sastanke".

Američki udari u Siriji dugo su bili usmereni na tzv. Islamsku državu. Ipak, u poslednjih nekoliko meseci učestali su udari na Al Kaidu. Ova bombardovanja "slabe sposobnost Al Kaide da planira napade na SAD i njegove interese u svetu, istakao je Dejvis. Pokrajina Idlib je u rukama bivšeg sirijskog ogranka Al Kaide, Fataha al Šama koji je službeno prekinuo s matičnom organizacijom. Fatah al Šam se pridružio sirijskim pobunjeničkim skupinama.

Abu Hani al Masri je uz svoju delatnost u Avganistanu bio, kako tvrdi Pentagon, jedan od osnivača egipatske skupine Islamski džihad. Ova grupa je "prva sunitska skupina koja je počela da izvodi bombaške napade - istakao je Dejvis u saopštenju.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Hina)