Tramp promenio mišljenje: Sada želi saradnju sa Kinom, poslao pismo Si Đinpingu

Tramp nije razgovarao direktno sa kineskim predsednikom otkako je stupio na dužnost predsednika SAD 20. januara

Američki predsednik Donald Tramp "probio je led" u odnosima s Kinom uputivši pismo kineskom predsedniku Si Ðipingu u kojem poručuje da se raduje saradnji sa njim u razvoju odnosa, a Kina je danas istakla da pridaje veliki značaj odnosima sa SAD i da je saradnja - jedina opcija.

NAJBOGATIJI KINEZ I OSNIVAČ ALIBABE UPOZORIO TRAMPA: Ako prestane trgovina, počinje rat!

Tramp je u pismu zahvalio predsedniku Kine na čestitkama povodom inauguracije i poželeo kineskom narodu uspešnu lunarnu Novu godinu, saopštila je Bela kuća u sredu, prenosi danas Rojters.

- Predsednik Tramp je saopštio da se raduje saradnji sa kineskim predsednikom kad je reč o razvoju konstruktivnih odnosa koji koriste i SAD i Kini - navodi se u saopštenju.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Lu Kang je danas, na konferenciji za novinare u Pekingu, potvrdio prijem pisma i zahvalio Trampu na novogodišnjim čestitama kineskom narodu, istakavši da je saradnja između dve zemlje jedina opcija i da Peking pridaje veliki značaj odnosima Kine i SAD.

Tramp nije razgovarao direktno sa kineskim predsednikom otkako je stupio na dužnost predsednika SAD 20. januara, napominje britanska agencija.

Diplomatski izvori u Pekingu navode da su kineske vlasti strepele da bi Sji mogao biti ponižen u slučaju da telefonski razgovor s Trampom krene loše i da detalji potom procure u američke medije, kao što se prošle nedelje dogodilo nakon Trapomovog razgovora sa premijerom Australije, navodi Rojters.

Čovek koji je pokušao da UBIJE DONALDA TRAMPA: "Zaslužio je da umre" (FOTO) (VIDEO)

- To je poslednje što Kina želi. To bi bilo veoma neprijatno za predsednika Sjia i kineski narod, koji vrednuju koncept direktnog razgovora - rekao je neimenovani izvor blizak stavovima Pekinga o odnosima sa SAD.

Tramp je, inače, u decembru uznemirio Kinu telefonskim razgovorom sa tajvanskom predsednicom Cai Ing-ven, a zapretio je i da će uvesti tarife na kineski uvoz, optuživši Peking da devalvira juan i krade američke poslove.

(Telegraf.rs/Tanjug)