Čak 65% Srba nikad nije bilo na Kosovu!

Istraživanje pokazuje da ubedljiva većina građana nema nikakve lične veze s Kosovom - 78% nema rođake i prijatelje na Kosovu, dok se 80% tokom poslednje godine nije susrelo ili razgovaralo sa osobom albanske nacionalnosti

Čak dve trećine građana Srbije nikada nije bilo na Kosovu i Metohiji niti su se susreli sa Albancem, a tek svaki peti ima rođake i prijatelje koji žive tamo.

Ovi su rezultati istraživanja Beogradskog centra za bezbednosnu politiku uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Norveške.

Bezbednosni centar je takođe pre nekoliko dana objavio i podatak da 73 % građana ne bi išlo u rat za južnu pokrajinu.

SRBI NE BI RATOVALI ZA KOSOVO: Čak 73 odsto anketiranih građana se ne bi latilo oružja zarad južne pokrajine

Istraživanje pokazuje da ubedljiva većina građana nema nikakve lične veze s Kosovom - 78% nema rođake i prijatelje na Kosovu, 80% se tokom poslednje godine nije susrelo ili razgovaralo sa osobom albanske nacionalnosti, a 65% nikada nije bilo na Kosovu, pri čemu je nakon 1999. na KiM bilo samo 7 % ispitanika.

Da li biste u rat za svoju zemlju? Ako je verovati ovoj statistici, Srbi se više ne "lože" na ratovanje, puške i topove (FOTO)

Zanimljiv podatak je da Srbi smatraju da Albanci imaju više koristi od dijaloga Beograda i Prištine, dok Albanci smatraju obrnuto.

U pogledu mogućeg ishoda uređivanja odnosa Beograda i Prištine, svaki četvrti građanin smatra da će Kosovo biti nezavisno, svaki peti misli da će ostati deo Srbije, isti udeo smatra da će biti podeljeno između Albanije i Srbije, dok skoro svaki 10. smatra da će se ujediniti sa Albanijom.

Tri četvrtine građana podržava dijalog sa Prištinom, a samo je 9% za prekid, mada građani smatraju da Albanci imaju veće koristi od dijaloga, a BCBP navodi da istraživanje na KiM pokazuje da Albanci veruju da Srbi imaju više koristi.

Većina građana smatra da Srbija ima više neprijatelja nego prijatelja u regionu, ali ne očekuje sukob u sledećih pet godina.

Istraživanje se sastojalo od 135 pitanja, sprovedeno je od 26. decembra 2016. godine do 14. januara 2017, na reprezentativnom uzorku od 1.403 punoletnih građana.

(Telegraf.rs)