Od sada upravnik zgrade može da bude i podstanar: Proverili smo da li će se to odraziti na ostale stanare

Opštine i gradovi dobili su rok da do kraja ove godine formiraju registre stambenih zajednica, a od trenutka kada ih uspostave, skupštine stanara će imati rok od šest meseci da se "preregistruju"

Upravnik stambene zajednice može da bude osoba koja nije vlasnik stana, tj. podstanar, predlaže novi Zakon o stanovanju i održavanju zgrade.

U toku je žestok komšijski rat: Stanari ustali protiv Zorana, zidovi zgrade znaju sve o haosu iza "kaubojskih vrata" (FOTO)

Prema ovim odredbama, i poštovanje kućnog reda i održavanje higijene u zgradi može da postane obaveza supruge, dece ili drugih rođaka vlasnika stana.

U Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture objašnjavaju da novi propisi omogućavaju vlasniku stana da ovlasti člana porodice ili zakupca da umesto njega učestvuje u radu skupštine stambene zajednice, čime se dobija mogućnost da i te osobe budu birane za upravnika stambene jedinice.

- Jedino je potrebno da vlasnik stana obavesti skupštinu stambene jedinice o saglasnosti za člana njegovog porodičnog domaćinstva ili podstanara - kažu u Ministarstvu za "Novosti".

Po starim propisima nije bilo moguće da supružnik vlasnika ili vlasnice stana obavlja funkciju predsednika Skupštine stanara.

Sve skupštine stanara moraće da se usklade sa novim zakonom o stanovanju i održavanju zgrada. Opštine i gradovi dobili su rok da do kraja ove godine formiraju registre stambenih zajednica, a od trenutka kada ih uspostave, skupštine stanara će imati rok od šest meseci da se "preregistruju".

To ustvari znači da će oni koji imaju kućni savet morati da sazovu sastanak i ponovo izglasaju upravnike koji će stambenu zajednicu prijaviti opštini. Takođe, predviđeno je i da stanari plate taksu za registraciju i naknadu za usluge evidencije, ali se još ne zna u kom iznosu.

(Telegraf.rs)