Inspekcija zatekla 444 neprijavljena radnika, čak trećina radi na crno, ali je pobednik gazda iz Rume!

Kontrolama je bilo obuhvaćeno 622 poslodavca širom Srbije, a radnici "na crno" zatečeni su kod skoro trećine

Tokom trodnevnih kontrola koje je inspekcija rada vršila kod poslodavaca koji se pretežno bave proizvodnjom tekstilnih proizvoda, odeće i obuće zatečena su 444 neprijavljena radnika zbog čega je podneto ukupno 197 prekršajnih prijava.

Inspekcija za rad u Beogradu i Nišu otkrila 202 radnika koji rade na crno

Kontrolama je bilo obuhvaćeno 622 poslodavca širom Srbije, a radnici "na crno" zatečeni su kod skoro trećine, odnosno kod ukupno 197 poslodavaca, saopštilo je danas Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Inspektori su doneli 13 rešenja kojima su neregistrovanim subjektima naložili da odmah pokrenu propisani postupak za upis u odgovarajući registar i zabranili im dalje obavljanje delatnosti do ispunjenja za to propisanih uslova.

Najdrastičniji primeri rada "na crno" utvrđeni su kod jednog poslodavca u Rumi kod koga je svih 13 zatečenih radnika bilo neprijavljeno.

Potom kod poslodavca u Kragujevcu, gde je od 15 radnika, 12 angažovano "na crno", kao i kod poslodavca u Subotici koji je skoro dve trećine radnika angažovao bez ugovora i bez prijave na osiguranje.

Kod jednog poslodavca u Novom Pazaru od 18 zatečenih radnika, 13 je radilo "na crno", dok kod drugog nije bilo prijavljeno devet od 11 radnika.

Zbog utvrđenih prekršaja u oblasti radnih odnosa inspektori su podneli 197 prekršajnih prijava, izdali osam prekršajnih naloga, a doneli su i 151 rešenje.

U oblasti bezbednosti i zdravlja na radu inspekcija je donela 155 rešenja sa nalozima za otklanjanje utvrđenih nedostataka.

(Telegraf.rs/Tanjug)