Plate i do 120.000, a niko neće da radi: Ovi zanati u Srbiji odumiru, a neophodni su za normalno funkcionisanje!

Dragana Radovanović, direktorka građevinske škole Beograd, jedine ustanove u Srbiji koja školuje građevinske zanatlije, objašnjava za Informer da vodoinstalatera u Srbiji uskoro više neće biti, jer je poslednji završio školu pre tri godine

Srpska privreda vapi za zidarima, tesarima, armiračima, keramičarima i vodoinstalaterima, a interesovanje za upis u građevinske škole je izuzetno malo, kažu stručnjaci.

OVA ZANIMANJA SU SEKSI: Evo čime treba da se bavite, da bi baš svi balavili za vama!

SVA SREĆA PA OVI POSLOVI VIŠE NE POSTOJE: Ovo je 11 najbizarnijih zanimanja SVIH VREMENA

NIŠU PREKO POTREBNE ZANATLIJE: Niko neće da bude keramičar, krojač, ni električar

Da stvar bude gora, neka od ovih zanimanja su skoro potpuno izumrla, iako firme za radna mesta nude zaradu i do 100.000 dinara! Ove godine u celoj Srbiji upisano je samo 10 zidara, osam tesara, četiri armirača, a poslednjih nekoliko godina ya vodoinstalatera se nije prijavio nijedan učenik!

Dragana Radovanović, direktorka građevinske škole Beograd, jedine ustanove u Srbiji koja školuje građevinske zanatlije, objašnjava za Informer da vodoinstalatera u Srbiji uskoro više neće biti, jer je poslednji završio školu pre tri godine.

- Već decenijama nemamo nijednog učenika na smeru staklorezača i kamenorezača, a sve je manje zainteresovanih i za zidare, tesare i armirače. Građevinske firme nas stalno zovu i traže učenike koji su pohađali našu školu za ova zanimanja, ali mi nemmao koga da pošaljemo na posao - objašnjava Radovanović.

Ona napominje da đaci u ovoj školi imaju odličnu praksu u velikim građevinskim firmama gde dobijaju i topli obrok, a kada završe školovanje odmah imaju posao sa odličnim platama.

- Tesari i armirači mogu da zarade oko 50.000 dinara mesečno, dok vozači bagera, viljuškara i ostale mehanizacije imaju platu i do 120.000 dinara. Jedan učenik počeo je da radi u "Energoprojektu" i sa trećim stepenom prima zaradu kao direktor škole, što je oko 50.000 dinara mesečno - kaže ona.

U ovom momentu, privreda traži 26 tesara, a iz školskih klupa u junu će izaći samo tri radnika.

(Telegraf.rs / Informer)