Misterija nesreće ruskog advokata: Pao sa zgrade dok je pomagao radnicima, sumnja se na pokušaj ubistva (FOTO)

Gorokov je poznat kao advokat porodice preminulog ruskog revizora i advokata Sergeja L. Magnickog koji je 2009. godine umro u zatvoru nakon što je otkrio 213 miliona evra tešku prevaru

Ruski advokat Nikolaj Gorokov zadobio je teške telesne povrede nakon što je u utorak pao sa zgrade, javlja New York Times. Ruski mediji pišu da je Gorokov pao prilikom pomaganja radnicima u dizanju đakuzija u svoj apartman na četvrtom spratu zgrade.

Jezivi detalji likvidacije grčkog ambasadora: Ubila ga supruga i njen ljubavnik policajac

Gorokov je poznat kao advokat porodice preminulog ruskog revizora i advokata Sergeja L. Magnickog koji je 2009. godine umro u zatvoru nakon što je otkrio 213 miliona evra tešku prevaru.

Za razliku od ruskih medija koji navode da je reč o nesrećnom slučaju britanski biznismen Viliam F. Brovder, za kojeg je Magnicki svojevremeno radio, tvrdi za BBC da je reč o pokušaju ubistva.

- Postoji trag mrtvih i teško povređenih osoba koji su imali veze sa slučajem Magnicki. FSB (ruska obaveštajna služba, naslednica KGB-a) radi sve što može da spreči bilo kakvu ozbiljnu istragu. Gorokov je bio bačen - rekao je Brovder koji je istaknuo da se teško povređeni advokat danas trebao pojaviti na sudu gde bi u ime majke preminulog Magnickog predstavio nove dokaze u vezi prevare koju je on prvi razotkrio.

Upravo je Brovder, čija je investiciona firma Hermitage Kapital poslovala u Moskvi između 1996. i 2005. godine, bio meta prevare koju je otkrio Magnitcki, a za koju ruske vlasti tvrde da ju je sam organizovao. Sa druge strane, Brovder tvrdi da su u prevaru izveli kriminalci sa vezama u ruskom državnom aparatu, prenosi Jutarnji.hr.

Nakon što je Magnicki prvi put progovorio o prevari zatvoren je u Moskvi, a preminuo je jer mu je uskraćena osnovna medicinska pomoć. Zbog njegove smrti Kremlj se našao na meti optužba, a 2012. godine je američki Kongres doneo propis namenjen kažnjavanju službenika uključenih u hapšenje i naknadnu smrt Brauderovog advokata.

Istovremeno, ruski opozicioni političar Vladimir Kara-Murza, koji je insistirao da Kongres proširi sankcije uvedene zbog slučaja Magnicki, dva puta se misteriozno razboleo, za šta njegova porodica tvrdi da je uzrokovano namernim trovanjem.

(Telegraf.rs)