Rusija traži hitan sastanak Saveta bezbednosti UN posle američkih napada u Siriji

Sa američkih razarača u istočnom Mediteranu ispaljeno je na desetine "tomahavk" raketa na pozicije sirijske vojske, a operaciju je naredio predsednik Donald Tramp kao osvetu za navodni napad hemijskim oružjem snaga Bašara el Asada u Idlibu

Rusija će tražiti hitan sastanak Saveta bezbednosti UN, nakon raketnih napada SAD na vazduhoplovnu bazu u Siriji, izjavio predsednik Odbora za odbranu i bezbednost Saveta federacije Rusije Viktor Ozerov.

SAD ispalila 60 raketa na Siriju zbog napada hemijskim oružjem: Prve reakcije burne, Putin zagrmeo!

On je dodao da bi američki vazdušni napadi na vazduhoplovnu bazu u Siriji mogli da ugroze napore u borbi protiv terorizma, prenosi novinska agencija RIA.

- Ovaj napad može se gledati kao akt agresije SAD protiv nacije UN - rekao je Ozerov, prenosi Rojters.

Istovremeno, Bolivija je zatražila da SB UN danas održi konsultacije iza zatvorenih vrata nakon raketnih napada u Siriji, rekao je visoko pozicionirani diplomata SB UN.

Sa američkih razarača u istočnom Mediteranu ispaljeno je na desetine "tomahavk" raketa na pozicije sirijske vojske, a operaciju je naredio predsednik Donald Tramp kao osvetu za navodni napad hemijskim oružjem snaga Bašara el Asada u Idlibu, javile su agencije.

Zvaničnik Bele kuće je rekao da je ispaljeno 59 precizno navođenih raketa koje su pogodile vazduhoplovnu bazu Šajrat u Sirije.

Drugi zvaničnici su ranije objavili da je ispaljeno 70 raketa.

Ta vazduhoplovna baza, prema zvaničniku Bele kuće, ima veze sa "programom hemijskog oružja sirijskog režima i direktno je povezana sa užasnim hemijskim napadom 4. aprila", preneo je AFP.

Napad je izvršen sa američkih vojnih brodova u istočnom Mediteranu.

(Telegraf.rs / Tanjug)