Mokrinčanin Sava Terzić pobedio više od 200 ljudi iz celog sveta: 27. Tucanijada nadmašila sva očekivanja! (FOTO)

U Mokrinu postoji i spomenik posvećen “Tucanijadi” pa se na ulazu u Mokrin nalazi ogromna statua jajeta koja je ove godine ofarbana zahvaljujući članovima Kulturnog društva iz Mokrina i Milošu Srbljin

Nesvakidašnja manifestacija čuvena “Tucanijada” u Mokrinu i ove godine okupila je više stotina posetilaca i preko 200 takmičara iz celog sveta koji su se nadmetali u tucanju vaskršnjih jaja.

Perje letelo na sve strane na Gusanijadi: Beli gladijator Rodac pobednik, žestoka borba trajala 11 minuta i 34 sekunde (FOTO)

Svetski prvak u tucanju jajima konačno otkrio kako da i vaše jaje bude najjače: Trik je fenomenalan (FOTO)

Najtvrđe kokošije jaje na 27. Svetskom prvenstvu u tucanju uskršnjim jajima u Mokrinu imao je Savo Terzić-Košničar koji je nakon dve decenije poneo titulu vlasnika “najtvrđeg jajeta” na mokrinskoj Tucanijadi.

Sava Terzić, čiji je sin Živica pronašao pobedničko jaje kod jedne porodici u Kikindi, kaže da je posle dvadeset godina uspeo da pobedi na ovoj tradicionalnoj manifestaciji:

- Kako bismo mi Mokrinčani rekli “zdravo sam srećan”. Učestvujem svake godine, ali mi se već dvadeset godina nije dalo da pobedim. Konačno sam uspeo, posrećilo mi se- kaže Sava Terzić za Telegraf.

Kako otkriti koje je jaje pobedničko, Sava kaže, da je potrebno da imaš zdrave zube:

- Nema tu velike mudrosti, kucneš nekoliko puta po zubima ako se čuje zvuk tvrde ljuske, to je definitivno pobedničko jaje - kaže nam gazda Sava.

On je u finalu savladao Milana Mihajlovića iz Bijeljine koji je zauzeo drugo mesto, odmah iznad Mokrinčanina, Dušana Prodanovića čije je kokošije jaje osvojilo treće mesto na Tucanijadi.

Običaji i pravila ovog takmičenja nalažu da se se jaje raseče kako bi se proverila njegova ispravnost, pa je sudija Živica Terzić sa pobednikom, ocem Savom Terzićem pojeo pobedničko jaje.

Desetogodišnja Milana Banković iz Pančeva pobedila je u juniorskoj konkurenciji, njeno jaje bilo je tvrđe od jajeta Sofije Stojanović iz Beograda.

Goran Dumitrov, predsednik Mesne zajednice u Mokrinu, otkrio je za Telegraf da su Mokrinčani ponosni na svoju “Tucanijadu”:

- Ove godine vreme nam je malo pokvarilo manifestaciju, ali ne i raspoloženje. Mokrinčani tradicionalno već obeležavaju Uskrs bogatim programom, pa smo ove godine imali radionice, književne večeri, a naše udruženje žena išaralo je više stotina jaja za potrebe manifestacije - kaže Dumitrov.

U Mokrinu postoji i spomenik posvećen “Tucanijadi” pa se na ulazu u Mokrin nalazi ogromna statua jajeta koja je ove godine ofarbana zahvaljujući članovima Kulturnog društva iz Mokrina i Milošu Srbljinu. Udruženje žena “Mokrinčanke” izložilo je svoje radove u galeriji Doma kulture, dok se u kući Jele Beloš tradicionalno farbalo više stotina jaja za potrebe ove manifestacije.

Posetioci koji su došli iz čak jedanaest zemalja sveta ne mogu da se nadive gostoljubivošću Mokrinčana. Ukusne đakonije,slane i slatke poslastice i čuveni “lisnati” mokrinski sir bili su idealna kombinacija na trpezi koja je odisala mirisom, lepotom i ukusom. Pa tako, osim što je Mokrin bio prestonica Vaskršnjih jaja ne samo u Banatu, sigurno je da se za “Tucanijadu” čulo širom sveta jer su gosti počeli da pritižu iz Švedske, Australije, pa čak i sa Novog Zelenda.

(Dragana Ivanić)