U Srbiji ne postoji zakon koji zabranjuje isplatu plata na ruke!

- Zakonom o radu nije propisan način isplate zarade, odnosno nije propisano da se zarada mora uplatiti na tekući račun zaposlenog - rečeno je za Novosti u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Nijedan zakon naše države poslodavcima ne brani da radnicima zarade isplaćuje u kešu, ali to retko ko čini. Gotovinske isplate su još "žive" samo kod poslodavaca koji ne plaćaju poreze i doprinose na pun iznos plate, pa tako izbegavaju poreznike. Legalna, propisno oporezovana, plata "na ruke" izašla je iz mode, ali ne i iz zakona, pišu Novosti.

Plate i do 120.000, a niko neće da radi: Ovi zanati u Srbiji odumiru, a neophodni su za normalno funkcionisanje!

Nov način obračuna plata prosvetarima: Zarade će dobijati po učinku!

- Zakonom o radu nije propisan način isplate zarade, odnosno nije propisano da se zarada mora uplatiti na tekući račun zaposlenog - rečeno je za Novosti u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja:

- Pravilnikom o sadržaju obračuna zarade, odnosno naknada zarade je propisano da obračun zarade, "platni listić", sadrži podatke o zaposlenom, uključujući i naziv banke i broj računa na koji se isplaćuje zarada. Ovo znači da poslodavci za zaposlene koji nemaju otvoren tekući račun u banci, koji su se izjasnili za isplatu zarade na ruke, ne popunjavaju ove podatke u platnom listiću.

I n Narodnoj banci Srbije potvrđuju da ni po jednom zakonu građani za prijem plata i penzija nisu u obavezi da imaju otvorene tekuće račune

- Zakonom o platnim uslugama propisuju se vrste platnih usluga, među kojima je usluga otvaranja i vođenja platnog računa, kao i to ko može da pruža platne usluge. Navedenim zakonom nije utvrđena obaveza da fizička lica moraju da otvore tekući račun u banci na koji će da primaju uplate zarade - ističu u centralnoj banci za Novosti.

(Telegraf.rs / Novosti)