Navijači optuženi zbog paljenja Ambasade SAD!

Tužilaštvo na teret dvanaestoro osumnjičenih stavlja krivično delo izazivanja opšte opasnosti, zbog incidenata iz 2008.

Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv 12 osoba zbog paljenja Ambasade SAD u Beogradu 2008. godine koji se terete za krivično delo izazivanja opšte opasnosti.

Kako navodi B92, optuženi su: Vučković Dejan, Đorđe Tomin, Nikola Kosanović, Dušan Sedlar, Aleksandar Erceg, Filip Backović, Dragan Marinkov, Mladen Nebrigić, Marko Novitović, Draženko Nikolić, Milan Dubočanin i Milan Tomas. 

Sredinom aprila Viši sud u Beogradu odredio je pritvor za 11 osoba osumnjičenih za paljenje ambasade. Jedan osumnjičeni, koji je bio maloletan u to vreme, pušten je da se brani sa slobode.

Dan pre Viši sud u Novom Sadu odredio je pritvor i pokrenuo istragu protiv dvojice osumnjičenih, koji su u vreme izvršenja krivičnog dela bili maloletni.

Više javno tužilaštvo prethodno je podnelo zahtev za sprovođenje istrage protiv 15 osumnjičenih za izazivanje nereda i paljenje ambasade.

Osumnjičeni su 21. februara 2008. godine, po završetku mitinga "Kosovo je Srbija", zajedno sa većom grupom nepoznatih osoba, kamenicama, bakljama i drugim predmetima gađali Ambasadu SAD, razbijajući prozore i vrata, pa su tako zapaljene prostorije Ambasade.

Potom su osumnjičeni otišli do ambasada Hrvatske i Nemačke, koje su, takođe, gađali kamenicama, bakljama i drugim predmetima.

Za delo za koje se osumnjičeni terete zaprećena kazna je veća od deset godina zatvora.

Tužilaštvo je više od godinu dana pribavljalo dokaze, među kojima su i snimci stranih ambasada u Beogradu, na osnovu kojih su identifikovani učesnici nereda, a među osumnjičenima ima huligana poznatih po incidentima na sportskim manifestacijama.

U paljenju je poginuo student Zoran Vujović iz Novog Sada, koji je izbegao sa Kosova 1999. godine.

Okružno tužilaštvo u Beogradu podiglo je 2009. godine optužnicu protiv Milana Živanovića zbog sumnje da je sa više osoba učestvovao u paljenju američke ambasade. U procesu, koji je 2011. počeo ispočetka, Živanović je u Višem sudu u Beogradu priznao da je sa zgrade skinuo američku i stavio zastavu Srbije, ali je negirao da je učestvovao u paljenju.

(Telegraf.rs / Izvor: RTS, B92)