Ne postoji ni 0% rizika od terorizma u Kanu: Istorijska priprema za festival, koji će otvoriti prelepa Monika (FOTO)

Saznajte ukratko sve uoči večerašnjeg otvaranja filmskog događaja koji se dočekuje sa velikom pažnjom svetskih medija.

Francuski mediji, oni najuticajniji, svi do jednog pišu o neviđenim merama bezbednosti Kanskog festivala, koji počinje večeras i trajaće sve do 28. maja.

Jubilarno, 70. izdanje velike filmske smotre u Francuskoj na kojoj se očekuju velika svetska imena sedme umetnosti u senci je priprema da sve protekne najpre bezbedno, a onda i glamurozno.

Mond, Parizijen i Figaro, tri najčitanija pariska lista navode će tokom manifestacije zbog sve učestalijih terorističkih napada u Francuskoj biti instalirano 300 zaštitnih uređaja, 500 sigurnosnih kamera...

- Sve je ultra-sigurno, ne postoji ni 0% rizika da se nešto dogodi.

- Civilni policajci, obaveštajci, bezbednosta avijacija - sve je angažovano da Kan bude najbezbedniji grad - rekao je gradonačelnik David Lisnar.

Svi u bezbednosnim strukturama su složni da prethodnih godina nije bilo ovakvih koraka koji su preduzeti kako bi sve prošlo bezbedno tokom festivala.

- Čuvamo crveni tepih, uzeli smo u obzir i nove pretnje, sa zemlje, vazduha, vode - rekao je šef policije Damijan Kampanj.

19 FILMOVA I MONIKA BELUČI

U konkurenciji za Zlatnu palmu je 19 filmova.

Ceremoniju otvaranja vodiće slavna glumica i zvezda novog filma Emira Kusturice "Na mlečnom putu" Monika Beluči. Najbolji film odabraće žiri u sastavu: španski reditelj Pedro Almodovar (predsednik), glumci Vil Smit (SAD), Džesika Čestejn (SAD), Anjes Žaui (Francuska), Fan Bingbing (Kina), reditelji Paolo Sorentino (Italija), Maren Ade (Nemačka), Park Čan-Vok (Južna Koreja) i francusko-libanski kompozitor Gabrijel Jared.

SRBIJA NA FESTIVALU

U okviru programa "ACID TRIP #1: Serbia" Festival autorskog filma će predstaviti sedam filmova mladih srpskih reditelja: dva dugometražna i pet kratkih. Publika će 19. maja imati priliku da pogleda kratke filmove "Tranzicija" Milice Tomović, "Kamen u ruci" Stefana Ivančića, "Izlaz u slučaju opasnosti" Vladimira Tagića, "Dos patrias" Koste Ristića i "If I Had It My Way I Would Never Leave" Marka Grbe Singa.

Dugometražni film "Vlažnost" Nikole Ljuce na programu je 20. maja, a "Rekvijem za gospođu J" Bojana Vuletića 21. maj. U Kanu će tokom trajanja festivala biti potpisan Ugovor o saradnji između francuskog Nacionalnog centra za kinematografiju i pokretne slike i Filmskog centra Srbije, a jedan od glavnih ciljeva jeste razmena saznanja u oblastima koje su neophodne za pravilno upravljanje filmskim arhivama, naročito u oblasti tehničkih pitanja, kao i razvijanje međunarodnih koprodukcija i organizovanje susreta između francuskih i srpskih producenata.

Svoje učešće na Kanu su ove godine izborila dva srpska producenta koja će predstaviti svoje nove projekte. Jovana Nikolić će u okviru programa "Producenti na potezu" predstaviti projekat dokumentarnog filma "Crna svadba" koji režira Dragan Nikolić, a Milan Stojanović će u okviru "Producentske mreže" predstaviti projekat igranog filma "Korisnici" u režiji Ivana Ikića.

(Telegraf.rs/Tanjug)