Trampov zet je kriv za špijunažu? Čeka se Kušnerova izjava, demokrate u šoku

Smatrali bismo špijunažom da je nešto slično uradio službenik američke obaveštajne službe...

Bivši direktor CIA-e rekao je da bi se tajni kanal Džareda Kušnera sa Rusijom smatrao špijunažom da je istu stvar učinio agent obaveštajne službe, pod uslovom da su tačne informacije o aktivnostima predsednikovog zeta.

Bela kuća proglasila krivca? Trampov zet će biti saslušan o umešanosti Rusije u američke izbore

Džon Meklahlan, direktor američke obaveštajne agencije za vreme vladavine Džordža V. Buša, izneo je svoj stav o najnovijim optužbama na račun Kušnera, piše "Dejli mejl".

- Ne želim da ovome pridajem preveliki značaj, zato što je očigledno da mnogo toga ne znamo - ne znamo tačan sadržaj razgovora.  Ali neprekidno mislim o tome da bismo smatrali špijunažom da je nešto slično uradio službenik američke obaveštajne službe - rekao je Meklahlan u petak uveče emisiji “The Last Word”, na kanalu MSNBC.

Komantar je izneo i bivši direktor Centralne obaveštajne agencije Majkl Hajden na vest o tome da Džared Kušner uspostavlja tajni komunikacioni kanal između Vašingtona i Kremlja. Takav tajni kanal bio bi bez presedana, rekao je penzionisani general, koji je nekada vodio i Nacionalnu bezbednosnu agenciju (NSA).

- Ovo je nezamislivo - rekao je Hajden za CNN. - Nije mi poznat ovakav slučaj ni u našoj istoriji, a kamoli u mom životu.

I demokrate u američkom Kongresu zatražile su da direktno od zeta predsednika SAD Džareda Kušnera, koji je i savetnik u Beloj kući, čuju objašnjenje povodom navoda da je predložio da se uspostavi tajni kanal za komunikaciju sa Moskvom.

Istovremeno, republikanac Adam Šif iz Kalifornije je izjavio da vlada mora "do kraja" da ispita ovaj slučaj i zatražio je da se revidira Kušnerov status kada je reč o pristupu poverljivim informacijama, preneo je AP.

Podsetimo, "Vašington post" je objavio da je Kušner početkom decembra prošle godine sa ruskim ambasadorom Sergejem Kisljakom u "Tramp taueru" dogovorio da se napravi tajni kanal komunikacije između Moskve i tima Donalda Trampa, i tom prilikom citirani su prisluškivani razgovori između ruskog ambasadora Sergeja Kisljaka i Moskve.

Kušner je u vreme kada je navodno vodio ovaj razgovor imao zvaničnu funkciju u administraciji koja je preduzimala vlast i prošao je provere.

Osim što su primer mogućeg šurovanja s Rusijom, takvi Kušnerovi postupci ukazuju na izvesnu dozu prezira i sumnje prema Obaminoj administraciji, smatraju tamošnji stručnjaci, a prenosi Tanjug.

(Telegraf.rs/ Tanjug)