OTVORENO PISMO SRBA SA KOSOVA BAN KI MUNU: Ubijaju nas i zlostavljaju, a Kfor i Euleks nas ne štite

Predsednici četiri opštine sa severa Kosova obratili se generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, upozoravajući ga da su Srbima ugrožena osnovna ljudska prava

Predsednici četiri severne opštine Kosova i Metohije uputili su otvoreno pismo Generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ban Ki Munu, uoči njegove najavljene posete Beogradu i Prištini.

Predsednici opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić Krstimir Pantić, Dragiša Milović, Slaviša Ristić i Dragiša Vasić izrazili su nadu da će poseta i razgovori Generalnog sekretara UN pozitivno uticati na poboljšanje političko-bezbedonosne situacije i brže rešavanje kosovske problematike, a naročito da će zaustaviti negativne tokove na području četiri severne opštine KiM. Njih četvorica tvrde da su prinuđeni da se obrate otvorenim pismom jer je zbog brojnih ubistava i drugih incidenata i pritisaka, bezbedonosna situacija na području KiM postala nepovoljna i zabrinjavajuća.

- Određeni međunarodni faktori i centri moći zajedno sa liderima albanskih vlasti iz Prištine uporno nastoje da primenom sile okončaju projekat kosovske nezavisnosti. Sprovodeći svoje geostrateške planove, oni krše ili ignorišu Rezoluciju SB UN 1244, odnosno zloupotrebljavaju OUN i njena dokumenta - navedeno je u pismu.

U pismu se ističe da su naročito ugroženi životi i druga osnovna ljudska prava i slobode pripadnika srpske etničke zajednice, i navodi da u je proteklih 13 godina ubijeno preko 1000 Srba, kao i to da je "nekoliko desetina hiljada srpskih kuća i stanova i dalje uzurpirano, spaljeno ili porušeno. Takođe, predsednici srpskih opština apeluju da nekoliko stotina hiljada Albanaca ilegalno poseduje naoružanje, odnosno da nisu razoružani kako je bilo predvidjeno Rezolucijom 1244.

- Više od 1000 Albanaca počinilaca ubistava i drugih teških krivičnih dela protiv Srba ima punu slobodu kretanja i učestvuje u javnom i političkom životu jer nisu otkriveni i sudski procesuirani zbog pasivnog odnosa i neadekvatnog rada pripadnika međunarodnih misija ili lošeg rada, odnosno nerada KPS-a i mešovitih istražnih organa - stoji u dokumentu.

Predsednici severnih opština podsećaju da vlasti iz Prištine uz pristrasnu podršku jedinica Kfora i Euleksa prema srpskom narodu i njegovim institucijama na severu KiM vrše političko, pravno i vojno zlostavljanje i medijsko satanizovanje Srba.

- Smatramo da se mora naći način za zaustavljanje negativnih trendova, odnosno mora se prekinuti združeni antisrpski poduhvat. Svi uključeni faktori dužni su poštovati izvorne principe Rezolucije 1244. Za sve probleme moraju se tražiti i naći politička rešenja. Sve međunarodne misije dužne su da poštuju poverene mandate i praktično pokazuju statusnu neutralnost kao i da vode stalnu brigu za bezbednost Srba i svih drugih građana koji žive ili treba da se vrate da žive na KiM – navedeno je u otvorenom pismu.

(M. S.)