Novi Pazar biće centar pravoslavlja: Mesto na kom je Stefan Nemanja podigao državu ponovo će okupiti vernike

Ovde su srpske svetinje svetskog značaja: Petrova crkva, Sopoćani i Đurđevi stupovi, ovaj kraj Crkvi je dao četiri patrijarha

Odluka Sabora Srpske pravoslavne crkve da administrativni centar Raško-prizrenske eparhije, osim u Prizrenu, bude i u Starom Rasu, odnosno Novom Pazaru, obradovala je Srbe u ovom delu Raške oblasti koji već duže vremena traže formiranje Raške eparhije i obnovu Raške mitropolije, koja je u Novom Pazaru postojala do 1766. godine, prenose Večernje novosti.

Na saboru SPC izabrane nove vladike: Arsenije ide u Niš, umesto Filareta je Rakita

- Verujemo da je ovo značajan korak ka formiranju Raške eparhije, a potom i obnavljaju Raške mitropolije. Neverovatno je da Stari Ras, gde je Stefan Nemanja stvarao prvu srpsku državu, gde je rođen Sveti Sava i gde su koreni srpske vere i kulture, nije sedište eparhije koja bi Srbima bila veliko ohrabrenje za opstanak na ovim prostorima.

Ovde su srpske svetinje svetskog značaja: Petrova crkva, Sopoćani i Đurđevi stupovi, ovaj kraj Crkvi je dao četiri patrijarha. Formiranjem Raške eparhije Crkva bi mogla umnogome da pomogne u zaustavljanju seoba Srba iz ovog kraja, a taj problem je alarmantan - kaže, reagujući na odluku Sabora SPC dr Dobrosav Nikodinović, predsednik Udruženja "Ras", koje već dugo od najviših crkvenih organa traži formiranje Raške eparhije sa sedištem u Novom Pazaru.

Gde će biti novopazarski administrativni centar vladike raško-prizrenskog Teodosija još se ne zna. U gradu je obnovljena zgrada nekadašnje Mitropolije, a bilo je i najava da će se, u slučaju formiranja Raške eparhije, graditi i vladičin dvor kod Petrove crkve.

(Telegraf.rs/Večernje novosti)